Menu
Terapi invasif yang minimum, Biarkan pesakit kanser paru-paru yang lanjut mendapatkan semula hidup

Pada 2 Mac 2017, pejabat Bangkok menyambutkan kedatangan seorang kawan yang lebih daripada dua tahun, Jutamas, yang mengagumi dengan keajaiban penyakitnya. Kita semua memanggilnya legenda anti kanser. Awalnya dia menghidap kanser paru-paru yang peringkat akhir, selepas menerima kemoterapi sistemik di Thailand, keadaannya tidak bertambah baik, tetapi telah menjadi semakin serius, dan kesan sampingan yang besar akibat kemoterapi telah menjadikan fizikalnya semakin lemah. Dari perkenalan rakan, dia datang ke St. Stamford Modern Kanser Hospital Guangzhou. Melalui rawatan komprehensif seperti terapi intervensi, cryoterapi, dan pisau photon, tumor di bahagian paru-paru telah mengecil dan kondisinya juga stabil.

Kanser paru-paru, Rawatan kanser paru-paru, Terapi Intervensi, Cryoterapi, Pisau Photon, Modern Kanser Hospital Guangzhou

Berasa Kecewa Saat Menerima Notis Kematian Dari Doktor

Pada tahun 2014, Jutamas yang berusia 57 tahun memuaskan dengan kehidupannya yang tenang tetapi telah dipecahkan dengan pemeriksaan fizikal pada bulan Februari. Dari pemeriksaan X-ray menunjukkan bahawa di bahagian parunya terdapat lesion. Keputusan peperiksaan lanjut membuat Jutamas dan keluarganya dalam keadaan putus asa. Hasilnya menunjukkan bahawa diagnosis adalah kanser paru-paru adalah peringkat akhir yang telah menyebar ke hati dan juga tulang.

Doktor tempatan menyarankan bahawa Jutamas untuk melakukan kemoterapi untuk melegakan perkembangan penyakit itu dan cuba untuk melanjutkan hidupnya. Jutamas tidak dapat memahami mengapa tubuhnya sentiasa sihat dan akan menghidap kanser, dan ia masih adalah kanser paru-paru yang lanjut. Dia berasa terdesak dan bingung, dan hatinya penuh dengan keraguan. "Adakah kemoterapi bererti menunggu kematian?"

Pilihan terakhir di garis kematian

Pada bulan Julai 2014, dengan galakan keluarganya Jutamas akhirnya menerima kemoterapi. Setelah menjalani kemoterapi sebanyak 12 kali membuat Jutamas berada di neraka. Tubuhnya menjadi sangat lemah, rambutnya rontok, tidak nafsu untuk makan, dan tubuhnya semakin lemah, berat badan juga menurun, dan tidak mempunyai kekuatan langsung untuk duduk. Apa yang lebih menakutkan ialah selepas kemoterapi, keadaan Jutamas tidak menunjukkan bertambah baik, tetapi menjadi semakin serius.

Pada bulan Mei 2015, dia mula tidak sedarkan diri dan juga muncul halusinasi. Dari hasil pemeriksaan didapati bahawa tumor masih berkembang. Pada bulan Jun, dia mendapati metastasis otak. Anak Jutamas melihat kondisi ibunya semakin kurus dan fizikal semakin lemah. Dia memutus untuk mencari rawatan yang lain.

Selepas banyak pertanyaan, dengan pengenalan rakan anak Jutamas datang ke Pejabat Bangkok - Modern Kanser Hospital Guangzhou. Selepas mendapat penjelasan dari anaknya, pakar dan kakitangan pejabat segera bergegas ke rumah Jutamas untuk melawatnya. Pada masa itu, Jutamas langsung tidak sedarkan diri dan tersesat di atas sofa. Keadaan ini membuat pakar sangat bimbang. Ia disyorkan bahawa Jutamas pergi ke Modern Kanser Hospital Guangzhou secepat mungkin untuk menerima rawatan invasif yang minimum. Anak Jutamas tidak teragak-agak dan membawa ibunya ke St. Stamford Modern Kanser Hospital Guangzhou. Dia berkata: "Inilah pilihan terbaik yang saya buat."

Terapi Kombinasi Invasif yang Minimum, Memberikan Keajaiban Hidupan kepadanya

Pada bulan Ogos 2015, Jutamas datang ke St. Stamford Modern Kanser Hospital Guangzhou, dan pasukan pakar MDT di hospital dengan secepat membangunkan pelan rawatan untuk Jutamas iaitu; terapi intervensi +cryoterapi + pisau photon, dengan ini keajaiban telah dicipta. Selepas terapi intervensi yang pertama, kondisi Jutamas mula membaik, gejala ketidakselesaan telah dikurangkan, dan tiada kesan sampingan berlaku semasa rawatan, kondisi fizikalnya juga pulih setiap hari. Pada bulan Oktober 2016, tumor paru-paru telah mengecil, pada bulan Disember, keadaannya juga dikawal. Pada masa itu, Jutamas telah pulih sebagai orang biasa dan tidak dapat melihat seperti pesakit kanser lagi.

Kanser paru-paru, Rawatan kanser paru-paru, Terapi Intervensi, Cryoterapi, Pisau Photon, Modern Kanser Hospital Guangzhou

Pada bulan Mac 2017, kondisi Jutamas telah stabil, dia datang ke pejabat Bangkok dengan wajahnya berwarna merah untuk memberitahu wartawan tentang pengalaman anti-kansernya; iaitu penyeksaan kansernya, pilihannya dan juga nasibnya. Pada masa ini, dia tidak mempunyai kelemahan pada mulanya semasa memberitahu menghidap kanser. Akhirnya, dia berkata secara emosional: "Hari ini saya berada di sini, saya berharap kongsi pengalaman peribadi saya, saya boleh membawa harapan baru kepada pesakit kanser, terutamanya pesakit kanser yang lanjut, dan biarkan semua orang mengetahui bahawa St. Stamford Modern Kanser Hospital Guangzhou mempunyai teknologi rawatan yang baru. Biarkan mereka mempunyai satu lagi pilihan rawatan."

Profesor Peng Xiaochi, ketua pakar St. Stamford Modern Kanser Hospital Guangzhou mengatakan bahawa rawatan tradisional untuk merawat kanser yang lanjut adalah radioterapi dan kemoterapi, tetapi kebanyakan pesakit kanser yang lanjut, fizikal mereka lebih lemah sukar untuk menanggung kesan sampingan yang disebabkan oleh radioterapi dan kemoterapi. Oleh itu, sesetengah pesakit menyia-nyiakan rawatan. Terapi invasif yang minimum ini mempunyai kelebihan iaitu trauma yang kurang, kesan sampingan kurang toksik, dan kesannya lebih cepat, yang dapat menghalang pesakit daripada kesan sampingan dari pembedahan tradisional dan kemoterapi atau radioterapi. Kini diakui sebagai salah satu rawatan yang berkesan untuk kanser yang lanjut. Prof. Peng menggalak pesakit kanser yang lanjut secara aktif untuk menerima rawatan perubatan dan tidak berputus asa untuk rawatan.

Bacaan berkaitan:
Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

Hantar

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm