Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Terapi intervensi, biarlah kanser nasofaring tahap IV tidak lagi mengerikan*

Pada bulan Ogos 2017, ketika Anni Ibriah mendapat keputusan peperiksaan perubatan yang terkini dari doktor, dia dan keluarganya berasa sangat gembira. Dari laporan CT-scan menunjukkan tumor di belakang telinga dan di hidung Anni sudah menghilang, tiada tanda-tanda kambuhan. Pada bulan November 2014, Anni adalah seorang pesakit yang berasal dari Surabaya, Indonesia. Dia datang ke St. Stamford Modern Cancer Hospital Guangzhou menerima rawatan secara invasif iaitu terapi intervensi untuk merawat Kanser Nasofaringnya yang tahap keempat. Empat tahun yang berlalu, kini kondisi Anni sangat stabil dan kondisi fizikal juga sangat baik. Sehingga sekarang tiada orang dijangka bahawa Anni adalah seorang pesakit yang menghidap kanser nasofaring yang tahap 4.

Terapi intervensi,kanser nasofaring,St. Stamford Modern Cancer Hospital Guangzhou

Anni

Tinnitus, Hidung Tersumbat? Didiagnosis Sebagai Kanser Nasofaring Tahap Tiga!

Pada bulan September 2014, Anni mempunyai gejala-gejala seperti tinnitus dan juga hidung kiri yang tersekat. Pada mulanya, dia menganggap adalah selesema yang biasa, tetapi selepas lama, gejala-gejala ini tidak hilang. Doktor otolaryng di Indonesia memberitahu bahawa ia tiada masalah, hanya memberi vitamin kepada Anni.

Saya anggap ini hanya episod kecil dalam kehidupan, tetapi semuanya baru bermula!

Tidak lama kemudian, Anni merasa bahawa kedua-dua hidungnya disekat, yang ini menyebabkan dia sukar untuk bernafas. Tinnitus serius menjejaskan kerja dan kehidupannya yang normal. Terutama pada waktu malam, ia seperti bunyi loceng yang berdering di telinga membuat Anni sukar untuk tidur. Malah lebih menakutkan Anni adalah dia mendapati satu jisim yang keras berada di belakang telinganya. Tanda-tanda buruk ini membuatnya sedari bahawa seriusnya masalah ini.

Walaubagaimanapun, perkara yang paling membimbangkan telah berlaku: Di hospital Indonesia, Anni didiagnosis sebagai Kanser Nasofaring tahap ketiga.

Pada mulanya, berita yang mengerikan ini menyebabkan Anni berasa runtuh dan dia juga mempunyai banyak keraguan tentang kesahihan keputusan peperiksaan perubatan. Tetapi ketika dia mendapat keputusan pemeriksaan perubatan yang sama dari hospital lain. Anni yang optimistik memutuskan untuk menerima kenyataan itu, "Demi ahli keluarga saya, saya tidak boleh berputus asa!" Annei menghibur diri dan berdoa, dan juga sambil rawatan kanser yang lebih berkesan.

Terapi intervensi,kanser nasofaring,St. Stamford Modern Cancer Hospital Guangzhou

Pada tahun 2014, tempoh Anni menerima rawatan

Menerima Rawatan Kanser Nasofaring di Luar Negara: Saya Menolak Kemoterapi Sistemik

Dengan temanan suaminya, Anni pergi ke semua hospital onkologi di Indonesia, tetapi hasilnya membuat Anni berasa kecewa, hampir semua doktor menasihati Anni untuk menerima rawatan kemoterapi ataupun radioterapi dengan segaranya. Apabila Anni mengetahui bahawa Kemoterapi ini akan menyebabkan kesan sampingan seperti muntah, kehilangan rambutan dan akan menjadi fizikalnya lebih lemah, Anni dan suaminya enggan.

Mujurlah, suami Anni mengetahi St. Stamford Modern Cancer Hospital Guangzhou melalui Internet. Dengan segaranya, Anni dan suaminya mengikuti maklumat yang menunjuk di laman web datang ke pejabat hospital di Jakarta. “Terdapat ahli onkologi yang profesional memberi konsultasi kanser yang percuma. Selepas mengetahui mengenai kos dan juga teknologi rawatan di St. Stamford Modern Cancer Hospital Guangzhou, saya dan ahli keluarga memutus untuk menerima rawatan di luar negara.” berkata Anni.

Pada November 2014, pertama kali Anni datang ke hospital kita dengan temanan ahli keluarganya. Hasil pemeriksaan kesihatan membuatnya dan keluarganya sangat terkejut: dalam masa kurang dari dua bulan, Anni telah merosot dari tahap ketiga kanser nasofaring ke tahap keempat.

Terapi Intervensi biarlah Saya Bebas dari Kesakitan Radioterapi dan juga Kemoterapi

Menurut keadaan Anni, pasukan MTD St. Stamford Modern Cancer Hospital Guangzhou segaranya melakukan bincangan, dan akhirnya memutuskan untuk menggunakan terapi intervensi yang secara invasif.

“Selepas kemasukan yang ketiga hari, saya menerima rawatan yang pertama iaitu terapi intervensi. Tidak seperti pembedahan di Indonesia, terapi intervensi ini berlangsung selama sejam, dan hanya anestesia tempatan digunakan dalam rawatan, jadi saya sangat terjaga dan dengan ini saya dapat merasakan perubatan anti-kanser perlahan-lahan memasuki badan dari paha. Saya tidak mempunyai simptom yang tidak selesa semasa proses itu.” Anni berjawab.

Hal yang sangat ajaib adalah selepas terapi intervensi yang pertama kali, gejala-gejala tinnitus dan kesesakan hidung Anni langsung hilang. Pada mulanya, jisim yang keras itu mula menjadi lembut dan juga mengecil dengan ketara, dengan keadaan ini, Anni berasa lega. Pada terapi intervensi yang kedua kali, Anni tidak lagi berasa gugup dan takut, tetapi secara senyap-senyap bekerjasama dengan doktor untuk menerima rawatan dan menunggu hasil rawatan akhir dengan kegembiraan.

Semestinya hasil keputusan pemeriksaan kesihatan tidak mengecewakan Anni dan keluarganya. Pada Januari 2015, selepas Anni selesai terapi intervensi kedua, imbasan CT menunjukkan bahawa tumornya telah kehilangan aktivitinya, dan haruslah kembali ke hospital untuk membuat pemeriksa ulangan. "Pada masa itu, kesesakan hidung saya dan gejala tinnitus sudah hilang, saya hampir tidak dapat menyentuh ketulan di belakang telinga saya." Anni berkata dengan gembira.

Di sini, saya dapat merasai kehangatan seperti keluarga

Walaupun sudah tiga tahun berlalu, kemasukan semula ke hospital Anni untuk melakukan pemeriksaan ulang tidak berasa asing dengan tempat ini. "Bilik-bilik di sini sangat luas dan cerah, dan kakitangan perubatan juga sangat hangat dan ceria, yang paling penting adalah mudah untuk membeli bahan-bahan segar di sini. Saya boleh memasak makanan kegemaran saya secara bebas. Sebelum hari ulang tahun saya, saya menerima kek khas yang disediakan oleh hospital. Dengan ini, membuat saya berasa selesa seperti di rumah. "Bercakap tentang persekitaran hospital, Anni tidak berhenti memuji dengan senyuman.

"Janganlah berputus asa, menegaskan rawatan, beri perhatian untuk mengekalkan diet yang sihat dan tabiat yang baik, saya percaya keadaan akan menjadi lebih baik!" Sebelum meninggal hospital, Anni juga tidak lupa untuk menggalakkan pesakit kanser yang lain, marilah kita memberkati bersama-sama, dan harap semua orang dapat mengatasi kanser secepat mungkin!


More Patients Story

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Chat with us
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma