Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Rawatan Intervensional Minimal Invasif Membantu Pesakit Limfoma Bertahan Hidup Selama 10 Tahun

Pada bulan Mei 2016, seorang pesakit khas dihantarkan ke wad onkologi di tingkat 4 Hospital Kanser Moden Guangzhou. Elly, seorang pesakit limfoma yang berasal dari Jakarta, Indonesia. Tidak seperti pesakit kanser yang lain, kedatangan Elly kali ini ke Hospital adalah untuk melakukan pemeriksaan ulang, dan hasil pemeriksaan terakhir yang dijalani membuatnya sangat gembira : Pemeriksaan CT menunjukkan bahawa tumor di lehernya telah hilang dan fizikalnya juga berada dalam keadaan normal. Ini bermakna pesakit limfoma yang tahap 3 ini bernasib baik untuk bertahan selama 8 tahun. Sekarang, 2 tahun telah berlalu, dan sudah lebih 10 tahun sejak Elly datang ke hospital untuk menerima rawatan yang kali pertama, tumornya tidak kembali lagi. Namun, Elly tidak begitu bertuah pada 10 tahun yang lalu.

Modern Kanser Hospital Guangzhou, Limfoma, Rawatan Limfoma, Terapi Intervensional, Terapi Minimum Invasif

ELLY

Pada bulan Disember 2007, Elly secara tidak sengaja menemui ketulan sebesar seperti kacang merah di lehernya dan juga tampalan putih menyerupai ulser di mulutnya. Dalam panik, dengan temanan ahli keluarganya pergi ke hospital tempatan di Jakarta untuk menerima pemeriksa dan didiagnosis sebagai "tuberkulosis limfatik". Doktor tempatan di Jakarta mencadangkan beberapa hospital di luar negera yang baik untuknya. Selepas pertimbangan ringkas, Elly pergi ke Malaysia untuk menerima rawatan. Dia fikir hanya satu penyakit yang biasa. Namun, perjalanan panjang mencari rawatan perubatan menyebabkan dia dan keluarganya semakin hampir berputus asa.

Salah Diagnosis Menjadikan Tumor Lebih Berkembang

Pada bulan Mac 2008, di hospital kanser Malaysia, Elly menjalani operasi pengangkatan dan biopsi untuk pendiagnosaan lebih lanjut. Yang tidak pernah berfikirkan adalah pada masa menunggu hasil pemeriksaan setelah operasi, ketulan di leher yang awalnya sebesar seperti kacang merah telah membesar dengan cepat hingga lebih dari 10cm, situasi fizikalnya juga semakin teruk. Tak ada masa untuk berfikir, Elly segera kembali ke Jakarta. Setelah itu, hasil pemeriksaan diagnosis dari Malaysia juga membuatnya terkejut, iaitu Limfoma Tahap 3. Berita buruk tanpa peringatan ini membuatnya sedih dan juga takut.

Sudah terlambat untuk bersedih, Elly mula mencari rawatan tradisional cina di Indonesia, tetapi kesannya tidak jelas, tubuhnya semakin lemah, hingga susah untuk berjalan, berat badan turun sebanyak 7kg, yang lebih buruknya adalah dia harus bergantung dengan infusi untuk mempertahankan hidupnya.

Pergi ke Guangzhou untuk Merawat Kanser

Ketika Elly dan keluarga dalam situasi panik, dengan cadangan seorang rakan, mereka mengetahui tentang Modern Kanser Hospital Guangzhou. Walaupun rakannya mengesyorkan untuk pergi ke Guangzhou untuk menerima rawatan. Namun pengalaman rawatan tidak menyenangkan di hospital Malaysia membuatnya penuh ketakutan kepada hospital dan doktor.

“Setiap saat pesakit kanser selalu penuh ketakutan terhadap situasi sendiri. Saat proses operasi di Malaysia, doktor sangat galak, beberapa kali dimarahi, tambahan dengan hasil rawatan yang tidak memuaskan, sehingga saat pertama kali datang ke Modern Cancer Hospital Guangzhou, saya juga merasa sangat takut,” berkata Elly.

Tumor Menyusut Hingga Normal

Pada 18 Mei 2008, Elly dengan temanan suaminya datang ke Modern Cancer Hospital Guangzhou. Tanpa diduga, dia mendapatkan kembali kesihatannya di sini.

Pasukan MDT Modern Cancer Hospital Guangzhou melakukan diagnosis dan doktor segara menetapkan pelan rawatan, iaitu Terapi Intervensional dengan gabungan kemoterapi. “Sebelum menjalani Terapi Intervensional secara Invasif Minimum, doktor menghiburkan saya dan menerangkan prosedur pembedahan untuk saya; untuk meringankan mood rawatan saya, doktor juga memasang muzik ringan semasa rawatan, kerana rawatan adalah anestesi lokal, jadi saya masih dapat merasakan proses operasi, sambil mendengarkan musik sambil menjalani rawatan, saya merasa sangat lebih tenang; Selepas rawatan, doktor dengan sabar menasihati saya untuk kontraindikasi selepas operasi, benarnya rawatan di sini berbeza daripada rawatan yang terdahulu.” jelas Elly

Setelah menjalani kombinasi kemoterapi yang pertama kali, Elly dapat merasakan tumornya menyusut, sampai 15 Jun 2008 Elly keluar dari hospital, tumor secara beransur-ansur mengecut dengan rawatan berulang sehingga hilang. Keadaan fizikalnya juga kembali pulih ke keadaan yang sama seperti orang biasa.

Modern Kanser Hospital Guangzhou, Limfoma, Rawatan Limfoma, Terapi Intervensional, Terapi Minimum Invasif

Inilah Rumah Kedua Saya

Pada bulan Mei 2016, Elly sekali lagi datang ke Modern Cancer Hospital Guangzhou untuk melakukan pemeriksaan ulang, selain hasil pemeriksaan yang membuatnya lebih tenang dan berasa lega. Persahabatan dari wad negara lain juga membuatnya tersentuh.

Oleh kerana keperibadiannya yang ceria, Elly dan jururawat tingkatan, doktor dan juga penterjemah menjadi kawan baik. Ketika mereka mengetahui berita tentang kedatangan ke hospital untuk melakukan pemeriksaan ulang, semua yang mengenalnya bergegas mencarinya, mengajaknya makan dan jalan-jalan bersama. Sebuah wad yang kecil yang penuh dengan ketawa.

“Di sini sama seperti di rumah, saya menganggap semua kakitangan sebagai saudara saya, saya merasakan kehangatan dan cinta di sini," berkata Elly.


More Patients Story

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Chat with us
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma