Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Pelukis di Wad menggalakkan diri dengan melakar orang lain


Sesiapa yang bekerja di Modern Cancer Hospital Guangzhou atau tinggal berdekatan pernah lihat seorang lelaki tua dengan muka merah dengan cermin mata hitam dan sentiasa tersenyum dengan gembira. Dia sentiasa berjalan ke setiap wad, kantin hospital, Gunung Baiyun, dsb lalu mengeluarkan sekeping kertas dan pensil untuk melukis untuk orang lain dan berkomunikasi dengan bahasa gerak-geri. Orang yang diundang untuk dilukis sentiasa menerima jemputan dengan senyuman yang gembira dan memuaskan hasratnya. Lelaki tua ini ialah NGUYEN DANH CUONG, seorang pahlawan antikanser.

NGUYEN DANH CUONG berusia 66 tahun, sepatutnya menghabiskan kehidupannya secara selsesa tetapi tetapi batuk berterusan batuk dan distres dada menderita dia kerana dia tidak dapat makan dan tidur dengan baik. Oleh itu, dia berjumpa dengan doktor dan doktor tempatan mendiagnosis dia menghidapi radang paru-paru dan diberikan antibiotic. Walau bagaimanpun, keadaannya menjadi tenat dan berkembang sebagai batuk sukar yang berlangsung selama 10 bulan. NGUYEN DANH CUONG berjumpa dengan doktor yang lain dan dia didiagnosis dengan kanser paru-paru.

NGUYEN DANH CUONG yang optimistik menjadi bimbang dan cemas, jadi mencari hospital kanser professional melalui internet, mahalah dsb. Dia secara kebetulan mengetahui rakannya menerima rawatan kanser paru-paru yang keberkesanan baik di Modern Cancer Hospital Guangzhou. Jadi dia pejabat perundingan tempatan dan membuat keputusan menerima rawatan kanser di Modern Cancer Hospital Guangzhou China.

Kanser, Wad, Lukisan, Lakaran, Modern Cancer Hospital Guangzhou

Lukisan NGUYEN DANH CUONG

Mujurlah, pemeriksan tepat pada masa dan dengan ciri-ciri model pemulihan MDT, keadaan dapat dikawal dengan cepat dengan terapi intervensi dan imunoterapi komprehensif biologi. Gejala batuk hilang dan tumor telah mengecut sebanyak 2 cm (Sekarang, tumnor telah hilang sepenuhnya). Kesemua ini membawa harapan baru kepada NGUYEN DANH CUONG dan dia secara beransur-ansur melepaskan tekanan dan menjadi optimistic seperti biasa.

Apabila menerima rawatan di Modern Cancer Hospital Guangzhou, NGUYEN DANH CUONG terlupa bahawa dia ialah pesakit dan memperkayakan diri dengan mempelajari lakaran. Dia menikmati menggenggam pensel, getah dan sehelai kertas, lalu melawat wad, melukis gambar doktor, jururawat dan pesakit dari Filipina, Indonesia, Kemboja, dsb dan seterusnya komunikasi dengan orang yang berbahasa berlainan dengan bahasa gerak-geri. Dia juga memanjat gunung Baiyun dan melukis orang yang bersenam di gunung Baiyun. Setiap kali dia selesai dengan lukisan, dia akan beri lukisan kepada orang tersebut lalu mengambil gambar bersama mereka sebagai cenderamata.

Secara beransur-ansur, kemahiran lukisan dia bertambah baik. Lakarannya menjadi lebi hidup dan indah dan kelajuan melukis lebih cepat. Selain daripada rawatan kanser, dia dapat menghasbiskan dua atau tiga lukisan dalam sehari. Sekarang, dia simpan lebih daripada 60 keping gambar dalam telefon bimbitnya. Apabila orang tersebut NGUYEN DANH CUONG, doktor, jururawat dan pesakit memuji kemesraan dan semangat-nya. Sekarang, pada GDTV, Guangzhou Daily dan media massa lain juga temuramah kisah antikanser dia.

NGUYEN DANH CUONG percayai bahawa lukisan untuk yang lain ialah cara yang baik untuk berhubung dengan orang. Walaupun mereka tidak tahu bahasa masing-masing, mereka akan menjadi lebih dekat melalui lukisan. Dia harap untuk merapatkan Vietnam dengan Negara lain melalui lukisan untuk doktor, jururawat dan pesakit lain, dengan demikian merealisasikan “cinta tanpa sempadan” secara nyata.

Kanser, Wad, Lukisan, Lakaran, Modern Cancer Hospital Guangzhou

NGUYEN DANH CUONG sedang melukis untuk jururawat.

More Patients Story

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Chat with us
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma