Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Umar Latinulu: Kita boleh mengalahkan kanser jika kita kekal positif


Kanser Kolon, Modern Cancer Hospital Guangzhou

Umar Latinulu

“Dia adalah seorang yang optimistic, senang hati dan suka bercakap.” “Dia akan menghantarkan hadiah kepada kakitangan di pejabat global dari semasa ke semasa untuk menunjukkan rasa terima kasih kepada Modern Cancer Hospital Guangzhou yang Berjaya menyelamatkan nyawanya.” Sebelum kami menemubual dengan Umar Latinulu, rakan pekerja lain yang pernah menemubual dengannya sebelum ini memberi komen tersebut. Umar Latinulu telah dianugerahkan sebagai “Pahlwan Antikanser Tahunan” di MCHG untuk dua tahun. Di depan kamera, dia menyambut kami dengan senyuman yang mesra. Ia seolah-olah dia telah berjaya menjauhkan kanser. Apabila kami berbual mengenai penyakit dia, dia kelihatan tenang.

“Pada awal tahun 2011, saya mendapati diri sendiri mempunyai najis berdarah yang tidak normal dan nipis. Doktor di hospital tempatan ingat ini ialah penyakit anorektum yang biasa dan memberi saya rawatan berkenaan. Selepas itu, gejala saya sememangnya kurang sedikit tetapi pengulangan terus berlaku. Secara kebetulan saya ternampak satu iklan berkata “Pengesanan awal dan rawatan akan memberi pesakit kanser prognosis yang bagus”. Saya membuat keputusan unuk menjalankan pemeriksaan fizikal menyeluruh. Apabila keputusan keluar, ia terkejut semua ahli keluarga saya: Kanser Kolon, peringkat III. Kolostomi perlu dijalankan serta merta, ini bermakna saya perlu membawa beg kumuhan untuk sepanjang hidup saya selepas pembedahan.”

Air muka Umar Latinulu menjadi serius apabilla kami berbual tentang hal ini. Sebagai seorang peniaga, dia tahu bahawa rawatan ini pasti akan mengakibatkan masalah yang besar kepada kerjayanya. Sebenarnya, dia mempunyai keraguan tentang diagnosis ini, jadi dia pergi ke Singapore dan banyak hospital berlainan di Indonesia untuk diagnonsis kedua. Apabila semua keputusan adalah sama dan satu-satunya cadangan adalah menjalankan kolostomi secepat mungkin. Umar Latinulu menjadi panik. Dia kurang 7kg pada masa itu.

Mujurlah, Umar Latinulu mendapat tahu tentang Modern Cancer Hospital Guangzhou daripada kawannya. “Kami pergi ke pejabat global id Djakarta dan doktor sana beritahu bahawa saya boleh sembuh tanpa pembedahan. Dia menunjukkan 16 terapi invasif minimal yang maju dan juga gambar pesakit anda di hospital.” Umar Latinulu kata dengan teruja, “Indonesia tidak ada teknologi sebegitu. Perbualan ini memberi saya keyakinan yang besar. Keluarga saya dan kawan saya juga menyokong saya untuk melawat ke hospital anda untuk menerima rawatan.”

Oleh itu, pada 2 Oktober 2011, Umar Latinulu sampai di Modern Cancer Hospital. Selepas kemasukan, kumpulan MDT MCHG memberinya satu pemeriksaan yang meyeluruh dan kemudiannya pelan rawatan dibuat berdasarkan kondisi individu: radiokemoterapi serentak + terapi intervensi + imunoterapi biologi. Setakat ini, Umar Latinulu telah menerima 8 kali terapi intervensi dan sekali imunoterapi biologi. Keadaan fizikalnya telah pulih seperti yang dikatakan oleh doktor di pejabat Djakarta, berat badan juga kembali kepada tahap normal, tiada sembelit, tiada najis berdarah. “Doktor saya beritahu saya bahawa tumor saya mengecut sebanyak 95%. Pemeriksaan CT menunjukkan tiada kelihatan lesi,” kata Umar Latinulu secara teruja.

“Terima kasih kepada tuhan kerana memberi saya peluang ini. Terima kasih kepada Modern Cancer Hospital Guangzhou yang gunakan terapi invasif minimal maju untuk merawat kanser saya dan mengembalikan kehidupan normal saya. Selepas saya keluar dari hospital, saya akan menikmati hidup saya dan berbakti kepada masyarakat dengan segala usaha saya.” Ini ialah janji yang Umar Latinulu nyatakan di hadapan kamera pada temubual kami pertama kali. Selepas keluar dari hospital, dia tidak mungkir janji. Setiap kali dia kembali ke hospital, dia akan mengambil masa untuk melawat pesakit kanser lain dan menyebarkan tenaga positif kepada mereka. Apabila orang asing berjumpa dengannya untuk nasihat antikanser, dengan sedaya upaya dia akan bantu mereka.

“Ini amatlah penting untuk pesakit kanser untuk terus berkeyakinan dan mengekalkan sikap yang positif semasa rawatan. Doktor dan jururawat di Modern Cancer Hospital Guangzhou telah memberi keyakinan kepada saya supaya sekarang kedua-dua hidup dan kerjaya saya telah kembali kepada normal. Terima kasih kepada segala usaha yang disumbangkan oleh mereka untuk saya. Sebagai balasan, saya ingin menyebar tenaga ini kepada lebih banyak pesakit kanser dan menggalakkan mereka untuk melawan kanser secara positif.”


More Patients Story

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Chat with us
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma