Menu
kanser kolorektal

Mengenai Kanser Kolorektal

1.Setiap lima minit akan ada seorang meninggal dunia disebabkan kanser kolorektal

Kanser kolon dan kanser rektum ialah kanser yang biasa terdapat dalam kolon. Kanser kolorektal yang termasuk kanser kolon dan kanser rektum ialah tumor malignan yang paling biasa dalam sistem saluran pencernaan.

Di negara Asia seperti Indonesia, penyakit kanser kolorektal berada di kedudukan ke-3 dalam semua jenis kanser. Setiap 5 minit akan ada seorang meninggal dunia disebabkannya.

2.Bahaya Kanser Kolorektal

1. Oleh sebab kanser kolorektal selalunya tidak mempuntai gejala awal yang nyata, kebanyakan pesakit menyedar terhadap penyakit ini pada peringkat yang lewat, dan kadar jangka hidup selama 5 tahun tidak melebihi 10%.

2. Selepas rawatan, dengan jelasnya pesakit mungkin mengalami pengurangan seks dan fungsi perkumuhan, sementara gangguan mental akan menjadi lebih serius.

3. Selepas pembedahan kekalan dubur dan ostomi, ramai pesakit akan mengalami berkurangan atau terus kehilangan pada fungsi anus. Akibatnya, kesulitan dalam kehidupan seharian dan badan berbau akan menyebabkan pesakit mengalami masalah mental yang serius. Malah sesetengah pesakit mengurangkan atau enggan mengambil bahagian dalam aktiviti social yang biasa.

3.Perkembangan Kanser Kolorektal

Peringkat I: Kanser akan meyerang submukosa dan mungkin merebak ke lapisan otot dinding usus besar, tetapi ia tidak merebak ke tempat berhampiran dengan nodus limfa. (Kadar kemandirian ialah 90%.)

Peringkat II: Kanser merebak ke organ berhampiran melalui dinding usus, gtetapi ia tidak metastasis ke tempat berhampiran dengan nodus limfa (Kadar kemandirian ialah 70%.)

Peringkat III: Kanser telah merebak ke tempat berhampiran nodus limfa tetapi belum menyerang tisu normal yang lain. (Kadar kemandirian ialah 50%.)

Peringkat IV: Kanser telah merebak ke organ yang jauh seperti hati, paru-paru, miolema dan ovari. (Kadar kemandirian ialah 0-40%.)

Rawatan Invasif Minimal untuk Kanser Kolorektal

Terapi Intervensi:Trauma yang kecil, bunuh sel kanser dengan tepat.

Terapi intervensi termasuk dua bahagian: perfusi serantau vaskular dan embolisasi transarteri. Pada perfusi serantau vaskular, ubat antikanser akan disuntik dengan tepat ke dalam tumor yang berbeza-beza dalam beberapa tempat badan. Oleh itu, ubat tertumpu di sini adalah 2-8 kali lebih tinggi daripada titisan intravena dan ianya boleh membunuh sel kanser secare berkesan tanpa merosakkan tisu normal. Embolisasi transarteri adalah untuk menghalang pembuluh darah tumor supaya tumor mati disebabkan tiada bekalan darah. Pesakit yang menjalani terapi tidak perlu pembedahan yang mededahkan lesi tetapi hanya buka insisi 0.5-1.0 milimeter pada pembuluh darah dan kulit. Ini hanya menyebabkan trauma yang kecil tetapi masih boleh membunuh sel kanser dengan tepat. [Baca selanjutnya]

VS Kemoterapi: Selepas kemoterapi, pesakit akan mengalami komplikasi yang bersiri seperti penurunan leukosit dan platelet darah. Kerap membuang air kecil, penurunan keimunan dan jangkitan.

Terapi Gabungan antara Perubatan Cina Tradisional & Perubatan Barat:Mengurangkan kesan sampingan

Perubatan Cina tradisional boleh mempertingkatkan keimunan pesakit, mengurangkan ketoksikan perubatan barat dan mengurangkan komplikasi yang berkaitan secara berkesan. Ini memainkan peranan penting dalam memanjangkan kemandirian pesakit dan mempertingkatkan kualiti hidup mereka. [Baca selanjutnya]

VS Radioterapi: Radioterapi akan menyebabkan kemudaratan yang besar dan ketoksikan kepada badan manusia. Ia dengan mudahnya akan mengakibatkan penurunan leukosit dan platelet darah, kulit yang kering, rambut gugur, hilang selera makan, dll. Dalam kes yang serius, ia mungkin mengakibatkan kehilangan sesetengah fungsi badan.

Terapi lain untuk Kanser Kolorektal

Kelebihan terapi invasif minimal

1.Elakkan atau kurangkan potensi bahaya bahawa kanser berulang dan metastasis.

2.Kerosakan yang kurang terhadap tisu normal, kebolehulangan yang tinggi.

3.Perdarahan yang kurang dalam pembedahan dan pemulihan yang cepat.

4.Trauma yang kecil (biasanya 2-3mm), kerosakan yang kurang kepada pesakit.

5.Tiada ketoksikan kemoterapi dan radioterapi.

6.Bunuh sel kanser dalam lesi setempat dengan tepat sementara mempertingkatkan keimunnan pesakit.

Siapakah yang berisiko?

1. Orang yang berumer 40 dan atas, dengan penyakit saluran pencernaan seperti hemafesia, mukus dan sakit abdomen;

2. Sejarah peribadi yang menghidap kanser kolorektal

3. Sejarah keluarga yang menghidap kanser kolorektal (ahli keluarga darjah pertama)

4. Pernah kena radiasi pelvis

5. Sejarah keluarga yang ada polips dalam usus besar

6. Orang yang mengalami ulser colitis dan penyakit Crohn, skistosomiasis dan sebagainya.

 • «Previous
 • »Next
 • Location of Malaysia Office
  Frequently Asked Questions (FAQ)
  Attend cancer symposiums

  You will get a free call after your submission.

  Submit Form

  Telephone hotline

   0060102066616 (KL)
   0060108988919 (PEN)

  Cancel

  Confirm