Menu
rawatan kanser nasofarinks

kanser nasofarinks, Rawatan Kanser nasofarinks

Pakar-pakar dari Modern Cancer Hospital Guangzhou menegaskan bahawa rawatan untuk kanser nasofarinks tidak harus terhad kepada rawatan setempat atau satu rawatan tertentu, tetapi perlu digabungkan dengan kaedah rawatan yang pelbagai seperti pembedahan, terapi radiasi, kemoterapi dan terapi invasif minimal, untuk mencapai kesan rawatan yang terbaik.

Hanya dengan kaedah rawatan yang paling sesuai, bolehlah pesakit sembuh dengan baik. Di sini, pakar-pakar dari Modern Cancer Hospital Guangzhou memberi anda pengenalan rawatan kanser nasofarinks

1. Pembedahan

a. Bagi pesakit yang sudah dibezakan karsinoma sel skuamos, adenokarsonoma atau tumor kanser lan yang tidak berkesanan radiasi, atau dengan lesi pada dinding posterior/dinding anterior pada bahagian bumbung nasofarinks, dan boleh menjalani pembedahan, mereka akan dipertimbangkan dengan reseksi lesi utama.

b. Bagi pesakit yang telah menjalani terapi radiasi tetapi mempunyai baki atau lesi berulangan yang terhad pada dinding posterior/dinding anterior pada bahagian bumbung nasofarinks atau leher, dan tanpa kerosakan pada asas tengkorak, reseksi boleh dilakukan untuk membuang lesi.

c. Bagi pesakit yang mempunyai baki atau lesi berulangan, yang boleh dibuang dengan liputan terhad, mereka boleh membuang limfa nodus bahagian leher.

2. Terapi Radiasi

Terapi radiasi ialah kaedah rawatan terpilih untuk pesakit kanser nasofarinks. Ia boleh bunuh sel kanser dengan cepat. Walau bagaimanapun, semasa merawat kanser, ia akan menjejaskan tisu atau organ normal yang berhampiran mengakibatkan kesan sampingan seperti letih, pening, hilang selera, loya, muntah, kehambaran atau perisa ubah dalam mulut, tidak dapat tidur, hypersomnia, dll. Walaupun darjah kesan sampingan adalah berbeza-beza, ia boleh dihapuskan melalui rawatam simptomatik. Oleh itu, terapi radiasi boleh dijalankan.

3. Kemoterapi

Terapi radiasi untuk kanser nasofarinks ialah kaedah rawatan setempat. Ia biasanya digabungkan dengan beberapa bahan kimia atau ubat, supaya ia boleh menyusutkan tumor atau menghapuskan lesi yang kecial dan mempertingkatkan kesan rawatan.

4. Terapi bersasaran invasif minimal

Terapi bersasaran invasif minimal ialah kaedah rawatan kanser nasofarinks yang lebih maju hari ini. Ia mempunyai kelebihan sebagai invasif minimal, kebolehulangan, penilaian masa nyata, kurang kesan sampingan, tepat dengan sasaran, pemulihan cepat, dll. Ia mempunyai kesan rawatan yang terbukti dan boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan pesakit.

 • «Previous
 • »Next
 • Lokasi Pejabat Malaysia
  Soalan Lazim (FAQ)
  Perkhidmatan Perubatan

  Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

  Hantar

  Telephone hotline

   0060102066616 (KL)
   0060108988919 (PEN)

  Cancel

  Confirm