Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

kanser nasofarinks, Rawatan Kanser nasofarinks

Pakar-pakar dari Modern Cancer Hospital Guangzhou menegaskan bahawa rawatan untuk kanser nasofarinks tidak harus terhad kepada rawatan setempat atau satu rawatan tertentu, tetapi perlu digabungkan dengan kaedah rawatan yang pelbagai seperti pembedahan, terapi radiasi, kemoterapi dan terapi invasif minimal, untuk mencapai kesan rawatan yang terbaik.

Hanya dengan kaedah rawatan yang paling sesuai, bolehlah pesakit sembuh dengan baik. Di sini, pakar-pakar dari Modern Cancer Hospital Guangzhou memberi anda pengenalan rawatan kanser nasofarinks

1. Pembedahan

a. Bagi pesakit yang sudah dibezakan karsinoma sel skuamos, adenokarsonoma atau tumor kanser lan yang tidak berkesanan radiasi, atau dengan lesi pada dinding posterior/dinding anterior pada bahagian bumbung nasofarinks, dan boleh menjalani pembedahan, mereka akan dipertimbangkan dengan reseksi lesi utama.

b. Bagi pesakit yang telah menjalani terapi radiasi tetapi mempunyai baki atau lesi berulangan yang terhad pada dinding posterior/dinding anterior pada bahagian bumbung nasofarinks atau leher, dan tanpa kerosakan pada asas tengkorak, reseksi boleh dilakukan untuk membuang lesi.

c. Bagi pesakit yang mempunyai baki atau lesi berulangan, yang boleh dibuang dengan liputan terhad, mereka boleh membuang limfa nodus bahagian leher.

2. Terapi Radiasi

Terapi radiasi ialah kaedah rawatan terpilih untuk pesakit kanser nasofarinks. Ia boleh bunuh sel kanser dengan cepat. Walau bagaimanapun, semasa merawat kanser, ia akan menjejaskan tisu atau organ normal yang berhampiran mengakibatkan kesan sampingan seperti letih, pening, hilang selera, loya, muntah, kehambaran atau perisa ubah dalam mulut, tidak dapat tidur, hypersomnia, dll. Walaupun darjah kesan sampingan adalah berbeza-beza, ia boleh dihapuskan melalui rawatam simptomatik. Oleh itu, terapi radiasi boleh dijalankan.

3. Kemoterapi

Terapi radiasi untuk kanser nasofarinks ialah kaedah rawatan setempat. Ia biasanya digabungkan dengan beberapa bahan kimia atau ubat, supaya ia boleh menyusutkan tumor atau menghapuskan lesi yang kecial dan mempertingkatkan kesan rawatan.

4. Terapi bersasaran invasif minimal

Terapi bersasaran invasif minimal ialah kaedah rawatan kanser nasofarinks yang lebih maju hari ini. Ia mempunyai kelebihan sebagai invasif minimal, kebolehulangan, penilaian masa nyata, kurang kesan sampingan, tepat dengan sasaran, pemulihan cepat, dll. Ia mempunyai kesan rawatan yang terbukti dan boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan pesakit.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma