Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Badan kita terdiri daripada pelbagai bahagian kecil di mana yang paling meluas ialah sel-sel limfa. Fungsi sel limfa adalah untuk membuang sel-sel tua atau rosak untuk mengekalkan badan yang sihat dan bersih. Fungsi sel limfa tidak boleh diabaikan. Sel limfa terus befungsi sehingga saat terakhir hidup kita. Oleh itu, apabila transformasi limfa malignan mengakibatkan limfoma, rawatan yang lebih awal hendaklah dilakukan. Berikut adalah kaedah rawatan limfoma:

limfoma, rawatan limfoma

Terdapat pelbagai jenis terapi bersepadu: semua jenis rawatan hendaklah dijalankan secara sistematik dan munasabah bagi tumor yang berlainan, patologi yang berbeza, dan peringkat yang berbeza dan sebagainya untuk secara maksima melindungi tubuh fizikal dan membunuh sel-sel tumor supaya meneruskan tujuan mempertingkatkan kesan terapeutik dan meningkatkan kualiti hidup. Pada masa kini terdapat kaedah berikut untuk limfoma malignan: pembedahan, radioterapi, kemoterapi, TCM dan sebagainya. Pembedahan menggabungkan dengan radioterapi boleh memberi kesan terapeutik yang baik untuk limfoma malignan; TCM akan dapat meningkatkan dan mengembalikan imuniti dan mengaktifkan rintangan terhadap penyakit, sementara itu ia juga boleh memainkan peranan untuk meningkatkan kesan rawatan dan mengurangkan reaksi toksik disebabkan oleh radioterapi atau kemoterapi.

1. Pembedahan: limfoma malignan extranodal yang berasal dari otak, saraf tunjang, soket mata, kelenjar air liur, kelenjar tiroid, paru-paru, hati dan limpa, hendaklah menjalani pembedahan terdahulu, diikuti dengan radioterapi atau kemoterapi. Walaupun limfoma malignan yang berasal dari buah pinggang, pundi kencing, testis, ovari, rahim, kulit, kelenjar susu perlulah menjalani pembedahan pada peringkat awal, kemudian diikuti dengan kemoterapi atau radioterapi.

2.Terapi Radiasi:

(1) Limfoma Hodgkin: Jenis radiasi tersembunyi 'atau Y terbalik' yang paling biasa dilihat, manakala perlindungan yang mencukupi perlu diberikan kepada organ-organ penting.

(2) Limfoma bukan Hodgkin: ini jenis limfoma sensitif dengan radioterapi dan senang menhidapi semula. Untuk limfoma bukan Hodgkin yang fokus utama berada dalam tonsil, Farinks nasalis atau sel tisu tulang, radioterapi setempat boleh mencapai kesan remisi yang agak menyenangkan dan tahan lama.

3. Kemoterapi

(1) Keupayaan mengurangkan bilangan sel limfoma dan mengawal pertumbuhan limfoma dalam tempoh masa yang tertentu;

(2) Meringankan gejala limfoma dan melegakan kesakitan pesakit limfoma ;

(3) Menghalang pertumbuhan sel-sel limfoma dan membunuh sel limfoma ke tahap yang tertentu;

(4) Membantu pembedahan limfoma dan juga radioterapi untuk meningkatkan kesan terapeutik;

4. Imunoterapi: imunoterapi menggunakan fungsi interaktif antara sistem keimunan dan sel-sel tumor, meningkatkan ketahanan sistem keimunan terhadap sel-sel tumor, menghalang dan menghapuskan pertumbuhan tumor.

5. TCM

Semasa TCM digunakan dalam rawatan komprehensif limfoma malignan, TCM terutamanya memainkan peranan meningkatkan kesan terapeutik dan mengurangkan tindak balas toksik serta meningkatkan keimunan pesakit limfoma. Jika TCM sahaja yang digunakan untuk merawat limfoma malignan, ia hanya memainkan peranan menghalang sel-sel tumor, mengurangkan gejala, meningkatkan keadaan badan fizikal, meningkatkan kualiti hidup dan memanjangkan tempoh hidup pesakit limfoma.

TCM sering mengambil kira ciri-ciri seluruh badan pesakit limfoma dan tidak akan terhad kepada tumpuan diri mereka semata-mata. TCM mengawal dan membetulkan ketidakseimbangan badan fizikal, menghapuskan faktor pengulangan tumor, mengurangkan peluang untuk metastasis; Sementara itu, TCM mempunyai sedikit kesan yang tidak baik untuk sel-sel sihat tetapi tidak akan membawa kerosakan kepada tenaga badan disebabkan rawatan, supaya tenaga badan pulih dengan cepat semasa rawatan dan keimunan akan ditingkatkan secara beransur-ansur .

Jika biarkan limfoma malignan tanpa rawatan, maka pesakit akan meninggal dalam 6 -12 bulan. Walau bagaimanapun, menemui awal dan rawatan yang tepat pada masa dan aktif, kesan terapeutik akan berkesan lebih baik supaya kualiti hidup akan dinaikkan dengan sewajarnya.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma