Menu
Rawatan Limfoma

Badan kita terdiri daripada pelbagai bahagian kecil di mana yang paling meluas ialah sel-sel limfa. Fungsi sel limfa adalah untuk membuang sel-sel tua atau rosak untuk mengekalkan badan yang sihat dan bersih. Fungsi sel limfa tidak boleh diabaikan. Sel limfa terus befungsi sehingga saat terakhir hidup kita. Oleh itu, apabila transformasi limfa malignan mengakibatkan limfoma, rawatan yang lebih awal hendaklah dilakukan. Berikut adalah kaedah rawatan limfoma:

limfoma, rawatan limfoma

Terdapat pelbagai jenis terapi bersepadu: semua jenis rawatan hendaklah dijalankan secara sistematik dan munasabah bagi tumor yang berlainan, patologi yang berbeza, dan peringkat yang berbeza dan sebagainya untuk secara maksima melindungi tubuh fizikal dan membunuh sel-sel tumor supaya meneruskan tujuan mempertingkatkan kesan terapeutik dan meningkatkan kualiti hidup. Pada masa kini terdapat kaedah berikut untuk limfoma malignan: pembedahan, radioterapi, kemoterapi, TCM dan sebagainya. Pembedahan menggabungkan dengan radioterapi boleh memberi kesan terapeutik yang baik untuk limfoma malignan; TCM akan dapat meningkatkan dan mengembalikan imuniti dan mengaktifkan rintangan terhadap penyakit, sementara itu ia juga boleh memainkan peranan untuk meningkatkan kesan rawatan dan mengurangkan reaksi toksik disebabkan oleh radioterapi atau kemoterapi.

1. Pembedahan: limfoma malignan extranodal yang berasal dari otak, saraf tunjang, soket mata, kelenjar air liur, kelenjar tiroid, paru-paru, hati dan limpa, hendaklah menjalani pembedahan terdahulu, diikuti dengan radioterapi atau kemoterapi. Walaupun limfoma malignan yang berasal dari buah pinggang, pundi kencing, testis, ovari, rahim, kulit, kelenjar susu perlulah menjalani pembedahan pada peringkat awal, kemudian diikuti dengan kemoterapi atau radioterapi.

2.Terapi Radiasi:

(1) Limfoma Hodgkin: Jenis radiasi tersembunyi 'atau Y terbalik' yang paling biasa dilihat, manakala perlindungan yang mencukupi perlu diberikan kepada organ-organ penting.

(2) Limfoma bukan Hodgkin: ini jenis limfoma sensitif dengan radioterapi dan senang menhidapi semula. Untuk limfoma bukan Hodgkin yang fokus utama berada dalam tonsil, Farinks nasalis atau sel tisu tulang, radioterapi setempat boleh mencapai kesan remisi yang agak menyenangkan dan tahan lama.

3. Kemoterapi

(1) Keupayaan mengurangkan bilangan sel limfoma dan mengawal pertumbuhan limfoma dalam tempoh masa yang tertentu;

(2) Meringankan gejala limfoma dan melegakan kesakitan pesakit limfoma ;

(3) Menghalang pertumbuhan sel-sel limfoma dan membunuh sel limfoma ke tahap yang tertentu;

(4) Membantu pembedahan limfoma dan juga radioterapi untuk meningkatkan kesan terapeutik;

4. TCM

Semasa TCM digunakan dalam rawatan komprehensif limfoma malignan, TCM terutamanya memainkan peranan meningkatkan kesan terapeutik dan mengurangkan tindak balas toksik serta meningkatkan keimunan pesakit limfoma. Jika TCM sahaja yang digunakan untuk merawat limfoma malignan, ia hanya memainkan peranan menghalang sel-sel tumor, mengurangkan gejala, meningkatkan keadaan badan fizikal, meningkatkan kualiti hidup dan memanjangkan tempoh hidup pesakit limfoma.

TCM sering mengambil kira ciri-ciri seluruh badan pesakit limfoma dan tidak akan terhad kepada tumpuan diri mereka semata-mata. TCM mengawal dan membetulkan ketidakseimbangan badan fizikal, menghapuskan faktor pengulangan tumor, mengurangkan peluang untuk metastasis; Sementara itu, TCM mempunyai sedikit kesan yang tidak baik untuk sel-sel sihat tetapi tidak akan membawa kerosakan kepada tenaga badan disebabkan rawatan, supaya tenaga badan pulih dengan cepat semasa rawatan dan keimunan akan ditingkatkan secara beransur-ansur .

Jika biarkan limfoma malignan tanpa rawatan, maka pesakit akan meninggal dalam 6 -12 bulan. Walau bagaimanapun, menemui awal dan rawatan yang tepat pada masa dan aktif, kesan terapeutik akan berkesan lebih baik supaya kualiti hidup akan dinaikkan dengan sewajarnya.

 • «Previous
 • »Next
 • Lokasi Pejabat Malaysia
  Soalan Lazim (FAQ)
  Perkhidmatan Perubatan

  You will get a free call after your submission.

  Submit Form

  Telephone hotline

   0060102066616 (KL)
   0060108988919 (PEN)

  Cancel

  Confirm