Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Kanser kolorektal mengancam kesihatan orang ramai secara serius, oleh itu, sebaik sahaja disahkan dengan ini, pesakit perlu menjalankan rawatan tepat pada masa. Tetapi kaedah rawatan untuk kanser kolorektal ada pelbagai jenis. Dengan sedemikian, bagaimana pesakit dengan kanser kolorektal perlu memilih yang paling sesuai? Modern Cancer Hospital Guangzhou memperkenalkan rawatan kanser kolorektal seperti di bawah.


Rawatan Tradisional untuk Kanser Kolorektal

1. Pembedahan: Pembedahan biasanya digunakan dalam rawatan kanser kolorektal dan secara umum kanser kolorektal peringkat awal akan mengguna cara ini untuk membuang kancer, termasuk: reseksi radikal, reseksi setempat, reseksi tumor paliatif, reseksi segmen usus dan reseksi gabugan organ-organ terlibat. Walau bagaimanapun, selepas pembedahan dilakukan, ia adalah senang terdapat baki sel kanser yang menyebabkan pengulangan.

2. Radioterapi: ia biasanya digunakan sebagai sejenis kaedah membantu, yang boleh mengurangkan risiko pengulangan.

3. Kemoterapi: Selepas pembedahan, ia digunakan untuk merawat lesi sisa selepas pembedahan, mengelakkan perebakan dan pengulangan sel-sel kanser, tetapi kemoterapi akan mempunyai beberapa kesan sampingan.

Rawatan Invasif Minimal untuk Kanser Kolorektal

1. Imunoterapi biologi: ia mempunyai kelebihan seperti tidak menyakitkan badan, tiada kesakitan dan tidak perlu dimasukkan ke hospital, dll. Ini boleh mengurangkan toksik dan kesan sampingan ynag dibawa oleh radioterapi dan kemoterapi. Pada masa yang sama, ini boleh mempertingkatkan keimunan pesakit terhadap kanser kolorektal dan kualiti hidup mereka. Selain itu ini boleh digunakan pada semua tumor.

2. Terapi TCM: perubatan tradisional Cina boleh melegakan gejala, meningkatkan keimunan pesakit, mengurangkan kesan sampingan radioterapi dan kemoterapi, dan secara berkesannya meningkatkan kesan rawatan kanser kolorektal.

3. Terapi bersasarkan gen: Terapi bersasarkan gen reka rawatan sepadan mengikut kespesifikan tumor, yang mana ubat secara automatic akan memileh tapak karsinogenik setelah memasuki badan pesakit dan mengabung dengan tapak untuk tindak balas, mengakibatkan kematian tumor sel tertentu tetapi ia tidak akan menjejaskan tisu normal di sekeliling tumor. Berbandingan terapi tradisional, terapi bersasarkan gen mempunyai ketepatan dan kesan yang lebih baik, dan juga lebih selamat.

Pakar-pakar kanser daripada Modern Cancer Hospital Guangzhou memperingatkan bahawa kaedah rawatan untuk kanser kolotektal ada pelbagai pilihan, tetapi rawatan hanya boleh dijalankan berdasarkan keadaan pesakit dan gejalanya untuk mengawal dan merawat kanser kolorektal secara berkesan.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma