Menu
Terapi termal

Sejenis senjata rahsia baru bagi membunuh sel-sel kanser payudara dengan pemangangan telah digunakan secara luasnya. Ia membuhuh sel-sel kanser payudara dalam masa yang amat singkat dengan ultrasound berfokus intensity-tinggi. Semasa dalam rawatan, pesakit tidak perlu anestesia atau pembedahan dan tidak akan mengalami sebarang luka terbakar. Terapi termal merupakan sejenis rawatan yang canggih untuk kanser payudara.

Terapi termal boleh menghalang transfusi kanser dengan berkesan

Rawatan haba untuk kanser payudara adalah untuk meningkatkan suhu atau suhu tempatan tumor payudara supaya mengubah persekitaran sel-sel kanser dan mengakibatkan penyahaslian dan nekrosis, dengan demikian untuk mencapai tujuan merawatan kanser. Dua frekuensi elektrik mengalir secara vertikal menyeberangi tubuh dalaman manusia, manakala gangguan medan elektrik dihasilkan dan suhu kanser tisu dipanaskan ke 42.5℃ hingga 43.5℃. Suhu ini akan mengekal lebih daripada 40 minit, menghalang berlakunya pertumbuhan sel kanser dan apoptosis sel-sel kanser. Ia tidak hanya mempunyai kesan toksik ke atas sel-sel kanser, tetapi juga meningkatkan kesan rawatan kemoterapi dan radioterapi, meningkatkan imuniti badan serta menghalang transfusi kanser.

Untuk memusnahkan sel-sel kanser dengan suhu tinggi

Ahli-ahli sains perubatan mendapati bahawa apabila suhu badan meningkat, tubuh badan yang normal akan ada perubahan seperti berikut: perkembangan pembuluh darah, mempercepatkan pengaliran darah dan suhu tubuh badan dilepaskan dengan cepat. Pelarasan ini berfungsi untuk memastikan, apabila suhu meningkat, walaupun ia meningkat ke 42.5℃ k43î5℃, tidak ada kerosakan yang merbahayakan terhadap tisu-tisu. Jika berlakunya sebarang kerosakan, mereka akan membaiki diri sendiri selepas itu. Walau bagaimanapun, tisu-tisu kanser agak berbeza. Vesel-vesel kanser mempunyai bentuk yang berbeza-beza, yang rumit, bengkok, mudah dicacatkan dengan mampatan dan membentuk trombus atau embolisme. Di samping itu, vesel-vesel darah kanser terutamanya dibentuk oleh satu lapis sel adalah rapuh dan mudah dipecahkan. Oleh kerana vesel-vesel baru ini cacat dan tidak lengkap dibinakan, mereka tidak boleh ada fungsi penyelarasan diri apabila dipanaskan. Pembuluh darah gagal mempercepatkan pengaliran balik dan berlakunya penyumbatan darah di kanser tempatan, yang mana itu aliran darah hanya 1% to 15% daripada pengaliran darah dalam tisu normal. Akibatnya, tisu-tisu kanser akan menghadapi masalah pelepasan haba dan peningkatan suhu. Biasanya, suhu tisu kanser malignan adalah 8k10¦ lebih daripada tisu-tisu normal yang terletak berhampiran. Apabila kedua-dua jenis tisu dipanaskan, suhu tisu-tisu normal meningkat ke 40¦, manakala badan kanser boleh sampai 48¦. Suhu ini cukup tinggi untuk memanaskan sel-sel kanser sehingga ia mati tanpa merbahayakan tisu-tisu normal. Umumnya, pengaliran darah lebih kurang dalam tumor yang lebih besar, jadi boleh menhasilkan kesan yang lebih baik. Sistem “Endogenic field hipertermia” memusnahkan sel-sel kanser dengan pemanasan tanpa mempengaruhi sel-sel normal, dengan itu ia tidak akan mengakibatkan kesan sampingan seperti perencatan sum-sum tulang atau keguguran rambut.

Mempertingkatkan kesan rawatan

Untuk merawat kanser payudara yang sudah lanjut, kita boleh menggunakan terapi termal. Selepas satu series rawatan dilakukan ke atas tumor, termasuk pembedahan, radioterapi, kemoterapi, fibrosis tempatan dan perekatan, akan menyebabkan rintangan kemoterapi. Sedemikianlah, rawatan bagi situasi ini lebih terhad dan mempunyai prognosis yang kurang baik. Dengan kesan memusnahkan sel-sel secara terus, terapi termal boleh mempertingkatkan sensibiliti sel-sel kanser terhadap ubat kemoterapi. Iaitu, ia mempunyai kesan sensitisasi terhadap sel-sel kanser. Oleh sebab kapasiti haba penurunan kanser kurang baik, terapi termal boleh memanaskan sel-sel kanser secara selektif. Hipertermia tempatan boleh menyahaktifkan enzim kanser, jadi merencatkan kanser. Dengan kombinasi hipertermia dan kemoterapi, rawatan akan mencapai satu kesan klinikal yang saling melengkapi. Kombinasi hipertermia dan kemoterapi boleh mempertingkatkan kualiti hidup pesakit kanser payudara dan memanjangkan hayat mereka. Sementara itu, ia adalah lumayan untuk pesakit dan boleh melegakan gejala-gejala pesakit dengan sepenuhnya dengan kesan sampingan yang kurang. Oleh itu, kombinasi hipertermia dan kemoterapi untuk merawat kanser payudara yang sudah lanjut merupakan sejenis kaedah rawatan yang berkesan. Kesan rawatan amat bergantung kepada pengesanan awal dan rawatan awal. Oleh demikian, pesakit hendaklah melawat ke hospital untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin apabila kanser didapati dan jangan hilang keyakinan.

Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

You will get a free call after your submission.

Submit Form

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm