Menu
Terapi bersasarkan gen

Apakah terapi bersasarkan gen?

Terapi gen bersasarkan punca pesakit dengan membetulkan gen yang abnormal. Terapi gen ialah proses penggantian gen yang cacat atau gen berkanser (atau dipanggil “onkogen”) dengan gen yang normal. Pembuangan onkogen mengembalikan sel kepada keadaan yang normal, mencegah perkembangan tumor dan penyebakan kanser.

China ialah satu-satunya negara dalam seluruh dunia yang mana terapi gen diperkembangkan dan dilesenkan oleh SFDA (State Food and Drug Administration) yang dipatuhi dari tahun 2004.

Terapi bersasarkan gen

Kenapakah tumor ditafsir sebagai sekumpulan pesakit genetic?

Gen ialah keturunan unit biologi. Gen menentukan ciri nyata, seperti warna rambut dan mata, ataupun ciri tidak ketara, seperti kebolehan darah membawa oksigen. Ciri kompleks seperti kekuatan fizikal mungkin akan dibentuk daripada interaksi beberapa gen dengan pengaruh persekitran.

Kanser ialah sekumpulan penyakit yang mekanisme swakawalaturan badan normal yang tidak menjaga perkembangan sesetengah jenis sel. Sel sentiasa terdedah kepada pelbagai agen, daripada punca luaran dan dalamn yang merosakan DNA. Walaupun kerosakan DNA yang kecil akan kesan yang mendalam, mengakibatkan sesetengah gen menjadi terlalu aktif, tidak aktif secara separa atau keseluruhan, fungsi abnormal. Gen mngawal sestengah cara penjagaan dalam sel untuk mencegah sel menjadi berkanser. Sebagai contoh, cara yang menghantarkan isyarat kepada saty sel untuk membahagi, suis buka-tutup unuk mengawal pembahagian sl. Sel juga mempunyai mekanisme yang membenarkan mereka menentukan sama ada DNA mereka telah rosak, dan mereka ada cara untuk membaiki sel ataupun menghapuskan sel. Kegagalan dalam sebarang cara penjagaan akan mengakibatkan perkembangan kanser.

Terapi bersasarkan gen

Asas

Terapi bersasarkan gen menggunakan perubatan yang bekaitan untuk kawasan karsinogen tertentu (tempat ini mungkin ualah molekul protein atau sekmen gen dalam sel tumor). Ubat akan berkesan dengan pengabungan tempat karsinogen secara khas selepas dimasukkan dalam badan manusia. Sedemikian sel tumor tertentu akan mati tanpa mempengaruh sel normal persekitaran. Secara ringkas, terapi bersasarkan gen bersasarkan gen tertentu dan menghapuskannya. Terapi bersasarkan gen menentang punca pesakit: gen abnormal, ini ialah penyelesaian asas untuk kanser.

Masukkan gen ke dalam sel kanser

Masukkan gen ke dalam sel kanser ialah aspek yang paling rumit dalam terapi gen. Penyelidik sedang mencari cara yang baru dan lebih baik untuk menjalankannya. Gen biasanya dimasukkan ke dalam sel kanser dengan pembawa yang dipanggil vektor. Jenis pembawa yang paling umum dalam terapi gen ialah virus kerana meereka boleh masuk ke dalam sel dan menghantar bahan genetik. Virus telah diubah supaya mereka tidak akan mengakibatkan penyakit yang serius tetapi masih mungkin mengakibatkan gejala flu yang sederhana.

Sestengah virus telah diubah dalam makmal supaya mereka bersasarkan sel kanser dan sel tidak sihat. Dengan demikian, mereka hanya membawa gen ke dalam sel kanser.

Bagaimanakah gendicine melawan kanser?

Kompenen berfungsi gendicine ialah gen P53, satu gen penindas tumor yang bersahaja yang diselidik di Amerika Syarikat, europah dan asia selama 20 tahun. Gen P53 wujud secara merata dalam sel normal dan ianya ialah satu gen penindas tumor yang paling umum dalam badan manusia. Dalam perkembangan bidang perubatan, properties yang unik mendapatkan gelaran ‘Penjaga Genome’. Mekanisme yang mana P53 melawan perkembangan kanser masih dalam perdebatan, tetapi kelihatannya ia bersungguh-sungguh dalam aktiviti anti-tumor dengan menggunakan satu atau pelbagai mekanisme berikut:

Dengan mengakibatkan kemusnahan diri sel kanser

Dengan memperingatkan sel “pembunuh” berdekatan terhadap kehadiran sel kanser

Dengan mencegah sel tumor berpengurusan sendiri

Dengan menrencatkan mekanisme pertahanan dan pembiakan tumor

Dengan menghalang sel brkanser mendapatkan nutrisi

Prosedur terapi genetik

Dapatkan gen pemulihan

Memilih pembawa genetik

Memilih sasaran sel

Menjalankan penjalaran genetik

Memilih dan mennentukan sel transduser

Kembali ke dalam aliran darah

Apakah kelebihan terapi bersasarkan gen?

Terapi bersasarkan gen mempunyai sasaran yang tepat dengan tumpuan uabt kepada tumor yang tertentu.

Ia mengekalkan perubatan tumpuan yang tinggi terhadap sebahagian tumor.

Masa tindakan perubatan dilambatkan

Kemautan sel tumor meningkat.

Kurangkan kesakitan pesakit

Terapi bersasarkan gen mempunyai ciri tiada sitotosik, berkesan, tiada berbahaya dan toleran tinggi.

Penggabungan perubatan dengan terapi yang lain (seperti kemoterapi dan radioterapi), boleh dijalankan berasingan atau bersama, sedemikiannya keputusan yang lebih akan dicapai.

Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

Hantar

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm