Menu
Radiofrekuensi ablasi

Apakah itu RFA (Radiofrekuensi Ablasi)?

Radiofrekuensi abasi, kadang kala dirujuk sebagai RFA, ialah rawatan invasif minimal untuk kanser. Ia ialah teknik berpanduan imej yang memanaskan dan merosakkan sel kanser. Dengan panduan imej, RFA, satu cara fizikal untuk menghentikan atau mebunuh tumor, dilakukan dengan parasentesis invasif minimal untuk memperkenalkan penjana haba ke dalam tumor. Ablasi menyasarkan dan boleh mempengaruh tumor secara besar sementara tiada kesan sampingan berlaku pada tisu normal behampiran. Keputursan RFA sama seperti pembedahan invasif, jadi satu pisau khas tanpa pembedahan – pisau ablalsi.

Bagaimanakah RFA berfungsi?

Radiofrekuensi ablasi, rawatan kanser, kanser

Dengan jarum radiofrekuensi ablasi dan sistem pengawasan suhu multititik, suhu tertinggi RFA boleh capi 125 darjah Celsius. Keselamatan dijanjikan dengan pengawasan masa nyata terhadap kawasan yang disasarkan semasa pembedahan. Pembedahan yang dilakukan bawah panduan peralatan imej perubatan seperti DSA, CT atau ultrabunyi jenis-B, dan sebagainya. Selepas itu, satu jarum elektrik yang mempunyai 10 pin pada hujung jarum elektrik, dimasukkan ke dalam tumor melalui penembusan kulit. 10 pin kecil akan dipanjangkan untuk mencengkam tumor dengan kuat pada waktu ia dimulakan. Dengan bantuan arus berfrekuensi tinggi, getaran dan geseran ionik kelajuan tinggi akan berlaku pada tisu berhampiran pin untuk menjana haba. Apabila suhu capi 80-100 darjah Celsius, tumor akan dipanaskan lalu nekrosis koagulasi berlaku pada tumor dan bahagian sel tumor akan dibunuh.

Prosedur untuk RFA

Berpandukan imej, prosedur invasif minimal seperti radiofrekuensi ablasi paling kerap dijalankan oleh seorang pakar radiologi intervensional dilatih secara khas dalam bilik radiologi intervensional atau kadang-kala dalam bilik bedah.

Anda akan diposisi di atas meja pemeriksaan. Anda boleh menghubung kepada monitor untuk mengesan kadar denyutan jantung, tekanan darah, denyutan semasa prosedur. Seorang jururawat atau pakar teknologi akan memasukkan satu jalur intravena ke dalam vena melalui tangan atau lengan supaya perubatan sedai boleh diberi melalui intravena. Kawasan yang mana elektrod yang dimasukkan akan disterilkan dan ditutup dengan sehelai tirai bedah. Pakar perubatan anda akan mengebaskan kawasan tersebut dengan anestetik setempat jikalau prosedur sepatutnya dilakukan semasa anda masih sedar.

Dengan panduan pengimejan, pakar perubatan anad akan memasukan elektrod jarum melalui kulit dan disampaikan kepada kawasan tumor. Setelah elektrod jarum sedia dalam tempat, tenaga radiofrekuensi digunakan. Untuk tumor yang lagi besar, ini mungkin perlu lakukan berbilang ablasi dengan memposisi semula elektrod jarum ke bahagian tumor yang berbeza supay memastikan tiada tisu tumor tertinggal. Pada akhir prosedur, elektrod jarum akan ditanggalkan dan tekanan akan digunakan untuk menghentikan perdarahan dan pembukaan kulit ditutup dengan dressing. Tiada jahitan yang diperlukan. Jalur intravena anda akan dibuangkan. Setiap radiofrekuensi ablasi mengambil masa kira-kira 10 – 30 minit, dengan masa diperlikan jikalau berbilang ablasi akan dijalankan. Seluruh prosedur biasanya selesai dalam masa 1- 3 jam.

Bagaimanakah saya boleh bersedia?

Anda patut lapor kepada doktor anda semua ubat yang anda makan, termasuklah tambahan herbal.

Jikalau anda mempunyai sebarang alergi, khususnya terhadap perubatan anestetik setempat, anestestik general atau terhadap bahan kontras yang mengandungi iodin (juga dipanggil sebagai “dye” atau “x-ray dye”). Pakar perubatan anda boleh nasihat anda untuk henti memakan aspirin, ubat antiradang bukan steroid (NSAIDs) atau pencair darah untuk tempoh masa yang tertentu sebelum prosedur.

Sebelum prosedur anda, darah anda mungkin diuji untuk memastikan tahap fungsi buah pinggang dan sama ada pembekuan darah normal.

Wanita perlu sentiasa memberitahu pakar perubatan dan pakar teknologi x-ray mereka jikalau ada kemungkinan bahawa mereka mengandung. Banyak ujian pengimejan tidak dilakukan semasa mengandung supaya tidak mendedahkan fetus kepada radiasi. Jikalau x-ray diperlukan, langkah peringatan akan diawasi untuk meminimalkan pendedahan radiasi kepada bayi. Lihat mukasurat Keselamatan untuk maklumat selanjut untuk hamil dan x-ray.

Anda akan diarahkan supaya tidak makan atau minum sebarang benda selepas tengah malam dan sebelum prosedur anda. Doktor anda akan menasihatkan perubatan yang anda boleh makan pada sebelah pagi.

Anda perlu rancang untuk ahli keluarga atau sahabat hantar anda balik rumah selepas prosedur anda.

Anda mungkin diminta memaki satu gaun semasa prosedur.

Apakah penggunaan klinikal radiofrekuensi ablasi?

Penggunaan Klinikal radiofrequensi ablasi

Radiofrekuensi ablasi digunakan untuk merawat banyak jenis kanser jantung. Dua jenis yang paling kerap ialah: karsinoma hepatoselular yang merupakan kanser jantung utama (maksudnya ia bermula dari jantung). Kanser kolon yang sudah metastasis atau merebak daripada kolon kepada hati.

Secara umumnya, radiofrekuensi ablasi ialah rawatan paling berkesan untuk tumor utama yang diameter kurang daripada 5cm dan kuantiti untuk kurang daripada 3, tumor yang kurang daripada 1 ½ inci dalam diameter.

Ia mungkin digunakan sebagai tambahan kepada kemoterapi atau terapi radiasi atau sebagai pilihan untuk rawatan pembedahan. Radiofrekuensi ablasi ialah pilihan rawatan yang maju dan berkesan jikalau anda:

Bukan seorang pesakit yang sihat untuk pembedahan sebab tumor anda susah dicapai.

Ada kondisi perubatan lain yang mengakibatkan pembedahan lebih berisiko.

Tidak akan dapat hati yang cukup untuk organ berfungsi dengan sempurna jikalau menurut pembedahan pembuangan tumor.

Ada tumor jantung yang tidak berkesan terhadap kemoterapi atau pengulangan selepas pembedahan pembuangan.

Ada beberapa tumor jantung yang terlalu merebak yang boleh dibuang secara pembedahan.

Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

Hantar

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm