Menu
PET&CT

Apakah itu imbasan tomografi pancaran positron/tomografi berkomputer (PET/CT)?

Tomografi pancaran positron, juga dipanggil sebagai pengimejan PET atau imbasan PET, ialah sejenis pengimejan perubatan nuklear. Imbasan PET menyukat fungsi badan seperti aliran darah, penggunaan oksigen dan metabolism gula (glukosa) untuk bantu doctor membuat penilaian terhadap keadaan organ dan tisu yang masih berfungsi.

Pengimejan CT menggunakan peralatan X-ray khas, dan dalam sesetengah kes bahan kontras, untuk menghasilkan berbilang imej atau gambar bahagian dalaman badan. Imej ini boleh dibaca oleh pakar radiologi pada monitor computer. Pengimejan CT memberi maklumat anatomi yang bagus.

PET,CT

Hari ini, hamper kesemua imbasan PET dilakukan pada peralatan yang mana gabungan pengimbas PET dan CT. Gabungan imbasan PET/CT memberi imej yang menunjukkan secara tepat lokasi anatomi bagi aktiviti metabolik abnormal dalam badan. Imbasan gabungan telah ditunjukkan untuk memberi diagnosis yang lebih tepat daripada dua imbasan yang dilakukan berasingan.

Sebagai alat pengimejan yang paling atasan dalam dunia, PET/CT sekarang ialah satu-satunya teknologi dalam bentuk anatommi untuk mendapatkan imej bagi fungsi, metabolism dan akseptor.

Promosikan tiada kecederaan, ia mengesan fokus kanser yang minimum dan menjumpai fokus berkanser peringkat yang berkemungkinan dengan resolusi tinggi dan kepekaan. Dengan ketepatan kadar diagnosis yang lebih daripada 90%, PET/CT memainkan peranan penting dalam perancangan rawatan.

Apakah kegunaan umum bagi PET/CT?

Imbasan PET dan PET/CT dilakukan untuk:

Mengesan kanser

Menentukan sama ada kanser merebak dalam badan

Menilai keberkesanan pelan rawatan seperti terapi kanser.

Menntukan sama ada kanser ada pengulangan selepas rawatan.

Menentukan aliran darah kepada oto jantung.

Menentukan kesan sakit jantung atau infark miokardium pada kawasan jantung.

Mengenalpasti kawasan otot jantung yang akan bermanfaat daripada prosedur seperti angioplasty atau pembedahan pintasan arteri koronari (gabungan dengan imbasan perfusi miokardium).

Menilai keluarbiasaan otak, seperti tumor, gangguan ingatan, sawan atau gangguan sistem saraf pusat.

Memetakan otak manusia dan fungsi jantung yang normal.

Bagaimanakah rupa peralatan?

Pengimbas PET ialah mesin yang besar dengan satu bulatan, lubang bentuk donat pada bahagian tengah, serupa unit CT atau MRI. Dalam mesin ini mempunyai berbilang gelang pengesan yang mencatatkan pancaran tenaga daripada radiopengesan dalam badan anda.

Pengimbas CT lazimnya mesin serupa kotak yang besar dengan lubang atau terowong pendek pada bahagian tengah. Anda akan baring atas meja pemeriksaan sempit yang akan dimasuk ke dalam dan keluar daripada terowong ini. Putaran sekeliling anda, tiub x-ray dan pengesan x-ray elektronik ditempatkan bertentangan satu sama lain dalam gelang yang dipanggil gantry. Stesen kerja komputer yang memproses maklumat pengimejan berada dalam bilik kawalan yang asing, yang mana pakar teknologi menggunalan pengimbas dan mengawasi pemeriksaan anda dengan kontak visual yang langsung dan biasanya dengan kebolehan untuk mendengan dan berkata dengan anda dengan penggunaan pembesar suara dan mikrofon.

Gabungan pengimbas PET/CT ialah penggabungan kedua-dua pengimbas dan serupa kedua-dua pengimbas PET dan CT.

Apakah kelebihan PET-CT?

Pemeriksaan perubatan nuklear memberi maklumat yang unik – termasuklah butiran pada kedua-dua fungsi dan struktur. Dan sering tidak tercapai dengan menggunakan prosedur pengimejan .

Untuk banyak pesakit, imbasan perubatan nuklear mengeluarkan maklumat paling berguna untuk diagnosis atau menentukan rawatan yang sesuai, jikalau diperlukan.

Perubatan buklear ialah kurang mahal dan mengeluarkan maklumat lebih terperinci daripada pembedahan tinjauan.

Dengan mengenalpasti pertukaran dalam badan pada peringkat selular, pengimejan PET mungkin mengesan bernulanya pesakit peringkat awal sebelum ia jadi nyata pada ujian pengimejan yang lain seperti CT atau MRI.

Kelebihan pengimbas penggabungan PET/CT termasuklah:

Butiran lebih banyak dengan ketepatan yang tahap tinggi; sebab kedua-dua imbasan dilakukan sekali tannpa pesakit kena tukar posisi, kuranglah peluang untuk kesilapan.

Amat senang kepada pesakit yang menjalankan dua pemeriksaan (CT & PET) dengan sekali pemeriksaan, bukanlah dua kali yang berbeza.

Bagaimana PET/CT berfungsi?

Dengan pemeriksaan x-ray yang umum, satu imej dilakukan dengan menghantar x-ray menembusi badan daripada punca luaran. Secara kontras, prosedu perubatan nuklear menggunakan satu bahan radioaktif dipanggil radiofarmaseutis atau radiopengesan, yang dimasukkan ke dalam aliran darah dengan menelan atau bernafas dalam bentuk gas. Bahan radioactive terkumpul dalam organ atau kawasan badan anda yang kena diperiksa yang memberi jumlah kecil tenaga dalam bentuk sinaran gamma. Satu kamera gamma, pengimbas PEPT atau dalami mengesan tenaga ini dan dengan bantuan komputer untuk menghasilkan gambar yang memberi butiran bagi kedua-dua struktur dan fungsi organ dan tisu dalam badan anda.

Tidak sama dengan teknik pengimejan, pemeriksaan pengimejan perubatan nuklear fokus pada menggambarkan proses fisiologi dalam badan seperti kadar metabolisme atau pelbagai tahap aktiviti kimia yang lain, bukannya menunjukkan anatomi dan struktur. Bahagian dengan keamatan yang tinggi dipanggil “hot spots”, iaitu yang menunjukkan jumlah besar radiopengesan yang terkumpul dan yang mana terdapat tahap aktiviti kimia dan metabolik yang tinggi. Bahagian kurang keamatan, atau “cold spots” yang menunjukkan kepekatan radiopengesan berjumlah kecil dan aktiviti kimia yang kurang.

Apakah prosedur untuk PET-CT?

Sebelum pemeriksaan, pesakit berpuasa dan dilarang transfusi glukosa untuk lebih daripada 6 jam. Sementara itu elakkan senaman yang giat atau masa panjang. Jururawat memperkenalkan prosedur pemeriksaan, menyukat ketinggian dan berat pesakit dan jalankan keputusan pemeriksaan. Doktor berunding dengan pesakit mengenai sejarah perubatan, periksa paten dalam glukosa darah, terang kepada pesakit tentang keizinan yang diberitahu sebelum pesakit atau ahli keluarga tanda tangan.

Pesakit rehat selama 45 minit selepas suntikan PDG. Pesakit senyap, jarang jalan dan elakkan perbualan dengan yang lain jika dibenarkan; Pesakit juga perlu kencing betul-betul sebelum PET/CT.

PET-CT ambil masa 30 minit.

Untuk menghabiskan PET – CT untuk seluruh badan, 2.5-3 jam akan diizinkan terlebih dahulu.

Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

You will get a free call after your submission.

Submit Form

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm