Menu
Terapi Gabungan Sel Imun Antitumor Bersasaran


1. Definisi

Terapi Gabungan Sel Imun Antitumor Bersasaran adalah “guna sel diri sendiri untuk rawat diri kita”. Ini ialah jenis Teknologi Sel Imun Biologi baru yang berkembang berdasarkan Teknologi DC-CIK yang asal. Terdapat 2 jenis sel yang terutama, DC & CIK yang ditranfusi balik ke badan pesakit dalam terapi DC-CIK. Jenis sel bagi Terapi Sel Imun Gabungan antitumor bersasaran telah berubah daripada dua sel ke lima sel, iaitu sel utama DC,CTL,NK, γδT and CD3AK. Lima sel ini menubuhkan terapi pelbagai dimensi untuk melawan kanser. Terapi Gabungan Sel Imun Antitumor bersasaran membentuk model daripada “dua lelaki” menentang musuh dengan berganding tangan kepadata “kerjasama lima adik beradik” menentang musih. Keberkesanan rawatan menjadi lebih baik dan ini menurunkan kadar pengulangan tumor secara besar. Jadi gabungan sel imun antitumor bersasaran juga dipanggil “super cells”.

2. Fungsi lima sel utama, DC、CTL、NK、 γδT、 CD3AK

Sel DC —Radar mengelakkan tumor

Sel DC (sel dendrit) adalah seperti radar dalam badan kita. DC Cell tidak mampu membunuh sel-sel tumor secara langsung, tetapi ia boleh mengesan sel-sel tumor dan pada masa ia terjumpa sel-sel tumor, ia akan mengeluarkan isyarat kepada sel T yang berupaya untuk membunuh sel-sel tumor. Setelah dikeluarkan dan dibiakkan, sel-sel DC akan ditransfusi kembali ke tubuh pesakit, ini bersamaan dengan menambah jumlah pengawal yang besar pengawal ke dalam badan pesakit, menyelia dan menjaga kesihatan kita setiap saat.

CTL — Musuh ketat Tumor

CTL (T-limfosit sitotoksik) ialah “musuh ketat” sel tumor. CTL dijadikan rAAV dengan antigen berkatain dengan pelbagai tumor oleh teknologi gen penggabungan semula maju antarabangsa, yang mempunyai hak harta intelek yang bebas. DC yang dijangkiti boleh merangsang untuk menghasilkan CTL yang berupaya membunuh sel-sel tumor secara berkesan. CTL mempunyai tumor yang berantigen kespesifikan — yang mempunyai pelbagai sasaran. Ia boleh membunuh dan merosakkan sel-sel kanser antigen yang positif secara berterusan tetapi tidak menjejaskan sel-sel normal.

Ciri-ciri yang cemerlang rawatan ini ialah ia boleh mengembalikan rintangan ubat sel kanser kepada perubatan biologi bersasaran. CTL terutamanya berfungsi untuk menyasarkan dengan tepat, selamat, keberkesanan tinggi dan pembalik rintangan ubat.

NK Cell—Pmebunuh Tumor

Sel NK, iaitu sel pembunuh semula jadi, ialah sel imun penting dalam badan manusia yang menduduki 15% daripada semua sel imun dalam darah. Sel NK mempunyai aktiviti anti-kanser yang paling kuat, bukan sahaja membunuh sel-sel kanser secara langsung tetapi juga menghalang perkembangan dan penyebaran tumor. Sel NK dapat mengenali sel-sel tumor secara meluas, merembeskan perforin dan faktor tumor nekrosis. Mereka mengurai secara langsung, merosakkan dan memusnahkan sel-sel tumor. Nilai antitumor sel NK yang paling jelas adalah bahawa ia boleh membunuh atau merosakkan sel-sel tumor. Terapi sel NK boleh digunakan untuk pelbagai jenis kanser dengan keberkesanannya yang baik, terutamanya untuk leukemia, kanser paru-paru, limfoma, kanser esofagus, kanser payudara, kanser hati dan kanser lain, yang tumbuh di tempat yang mana aliran darah adalah kuat dan saluran darah tertumpu.

γδT Cell—Pengawal Peribadi Antitumor

Sel γδT ialah sel imun khas antara imuniti tertentu dan imuniti bukan tertentu. Ia terutamanya terdapat dalam kulit dan tisu membran mukus. Pada peringkat awal imuniti antitumor, sel γδT mempunyai ciri-ciri fungsi vaksin DC dan sel NK yang mempunyai kapasiti yang kuat memusnahkan sel tumor secara pengkhususan dan bukan penkhususan. Jumlah sel γδT dalam badan manusia tidak lebih daripada 5% daripada sel T dalam badan kita. Walaupun ia mempunyai fungsi yang kuat, ia masih memainkan peranan yang terhad kerana kuantiti yang rendah. Jadi semasa proses antitumor, sel pembiakan γδT in vitro bantu untuk mencapai kanduangan sel γδT yang berkesan dalam badan kita, yang boleh memberi tumpuan kepada merosakkan dan memusnahkan sel-sel tumor, menyekat pengulangan tumor dan metastasis. Sel γδT berguna dalam keupayaan untuk membunuh sel stem tumor dan membantu vaksin DC untuk mengenali sel tumor.

CD3AK—Perintis bagi membunuh tumor

CD3AK ialah sel pembunuh tumor yang diaktifkan dan dihasilkan oleh antibody monoclonal anti-CD3 dan IL-2. Ini ialah jenis sel imunokompeten antitumor yang bunuh tumor secara langsung atau tidak langsung dengan memrembeskan sitokin terlarut. Ia mempunyai aktiviti pembiakan in vitro yang amat juat, aktiviti sitotoksik kuat dan keberkesanan yang nyata dalam membunuh sel-sel tumor. Ia menentang perkembangan tumor secara berkesan untuk menghalang menghalang metastasis tumor. CD3AK digunakan untuk merawat pelbagai jenis tumor, terutamanya digunakan dengan baik dalam rawatan virus yang berkaitan dengan tumor.

3. Terapi

Terapi gabungan sel imun antitumor bersasaran menggunakan sel pesakit untuk merawat atau mencegah suatu penyakit atau kondisi. Doktor akan mengambil darah jumlah darah tertentu daripada pesakit. Darah ini akan dihantar ke makmal untuk pembahagian sel, pengkulturan, dan pembiakan. Apabila sel-sel imun mencapai bilangan yang diperlukan, ia akan ditransfusi ke dalam badan pesakit. Sel imun ini boleh mengaktifkan sistem imun yang lemah dengan cepat dan bunuh sel kanser dan tisu kanser yang wujud dalam darah dan tisu.

4. Kelebihan

Memperkuatkan imuniti untuk melawan kanser secara sendirian — mekanisme pengaktifan anti tumor yang cepat untuk kesan imun tertentu supaya memperkuatkan imuniti badan dan mendapatkan kesan antikanser autonomi jangka panjang.

Khusus dan tepat, bersasaran dalam bunuh kanser — mengenal pasti dan menyasarkan sel kanser dengan berkesan, bunuh atau rosakkan perkembangan sel kanser, halangkan pembiakan, pengulangan dan metastasis.

Rawatan gabungan melengkapi kekurangan terapi trandisional — Terapi gabungan sel imun antitumor bersasara boleh menggabungkan terapi intervensi, Pisau Ar-He (krioterapi) dan Ubat Cina Tradisional dll untuk melengkapi kekurangan terapi tradisional dan meningkatkan keberkesanan rawatan.

Keselamatan klinikal, kurang kesan sampingan – Imunoterapi sel autologus, cara rawatan invasif minimal, keselamatan klinikal tinggi, kurang kesan sampingan dan komplikasi,

Untuk mengurangkan kesakitanm memanjangkan hidup pesakit — kurangkan kesakitan secara berkesan, mengurangkan gejala pesakit dan meningkatkan kualiti kehidupan, memanjangkan hayat pesakit

5. Gejala

Terapi gabungan sel imun antitumor digunakan pada rawatan yang berbeza-beza pada peringkat yang berbeza.

Sistem pernafasan: kanser paru-paru (kanser paru-paru kecil, skuamus karsinoma, adenokarsinoma) dll.

Sistem pencernaan: kanser hati, kanser perut, kanser usus dll.

Sistem kencing: kanser buah pinggan, kanser adrenal dan metastasis karsinoma dll.

Sistem darah: leukemia akut/kronik, limfoma (tidak termasuk limfoma T-sel) dan metastasis karsinoma dll.

Tumor lain: melanoma malignan, tumor nasofarinks, kanser payudara, kanser prostat, kanser lidah dan kanser metastasis, efusi pleura dan asites dll.

Location of Malaysia Office
Frequently Asked Questions (FAQ)
Attend cancer symposiums

You will get a free call after your submission.

Submit Form

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm