Menu
Krioterapi

Krioterapi ialah terapi generasi baru yang dibenarkan oleh FDA Amerika pada tahun 1998 dan SDA China pada tahun 1999. Ia juga salah satu terapi invasive minimal yang dimiliki oleh MCHG, yang terkenal dengan ciri-ciri rawatan fizikal invasif minimal. MCHG memperkenalkan teknologi ini dari Amerika dan pada hujung tahun 2013, kami telah menjalani krioterapi untuk sebanyak seribu pesakit kanser, di antaranya meliputi 24 jenis kanser. Ini ialah terapi mendulu di China dan juga di seluruh dunia, yang menjadikan salah satu jenama terapi kami.

Apakah itu krioterapi?

Krioterapi, juga dinamakan sebagai “krioterapi pisau argon-helium” atau krioablasi, ialah penggantian baru untuk terapi fizikal tradisional. Secara umum, ianya terkenal sebagai rawatan kanser “terlampau sejuk + terlampau panas”. Biasanya, Argon boleh membekukan lesi tumor pada 120°C ~ 180°C bawah suhu 0°C yang akan menyebabkan nekrosis pengumpalan. Selepas itu, Helium boleh memanaskannya dengan cepat sebanyak 20°C ~40°C yang akan mencairkan ais yang keras lalu meletup. Seluruh process akan memusnahkan tisu tumor secara berkesan. Dari semua aspek, seperti kelajuan dan masa membeku dan memanas, saiz dan bentuk hoki ais boleh diubah dan dikawal secara tepat.

Krioterapy VS Pembedahan


Krioterapi

Pembedahan

Kerosakan

Terapi hijau dengan keselamatan tinggi dan hampir tidak ada kerosakan.

Risiko tinggi, senang mengakibatkan kerosakan dan menurunkan fungsi sistem keimunan.

Siri 

 rawatan

Siri rawatan yang pendek dan pemulihan cepat

Masa pemulihan yang lama selepas pembedahan


Curative

Properties

Kuratif


Terapi hijau yang menyeluruh dengan kesan kuratif yang tepat dan superior properties, dan juga analgesia yang cepat, yang menambah kadar kejayaan rawatan tumor

Kelebihan: Membuang tumor dengan cepat, pilihan terbaik untuk peringkat awal. Kekurangan: tidak dapat membuang kesemua sel kanser.

Empat kelebihan krioterapi

1.Memberi terapi invasif minimal untuk pesakit yang tidak boleh menjalani pembedahan

Trauma pembedahan adalah besar dan lebih daripada 70%~80% pesakit kanser hilang peluang untuk rawatan pembedahan radikal yang konvensional. Krioterapi yang sasar untuk memusnahkan sel tumor secara menyeluruh dan hapuskan beban mereka, memberi pilihan baru untuk rawatan klinikal bagi tumor.

2.Satu terapi invasif minimal yang baru berbanding dengan pembedahan tradisional

Walaupun sekarang pembedahan reseksi masih pilihan terbaik untuk rawatan klinikal bagi tumor, terdapat siri masalah seperti perdarahan yang banyak semasa pembedahan, kesakitan pembedahan yang serius, kadar tinggi penyakit berulangan dan metastasis dll. Ini menyebabkan pesakit takut pada pembedahan. Krioterapi sama seperti pembedahan reseksi, tetapi dengan kerosakan yang kecil dan pemulihan yang pantas. Ini memberi cara yang selamat dan boleh dipercayai bagi pesakit yang takut atau risau terhadap pembedahan.

3.Memberi satu pilihan baru untuk pembedahan radikal kanser

Bagi tisu tumor mengandungi darah yang banyak, perdarahan dan pemerasan intrabedah ialah salah satu sebab bagi metastasis pascabedah yang awal. Krioterapi mempungai banyak kelebihan seperti mudah dijaga, masa rawatan pendek, pemulihan pantas, tiada perdarahan dll. Bekukan tisu tumor sebelum pembedahan dengan nyatanya mengurangkan metastasis pascabedah serta penyakit berulang, dan juga memanjangkan jangka hayat.

4.Harapan baru untuk pesakit kanser peringkat akhir

Berdasarkan sifat mikro-invasif krioterapi dan ketelitiannya dalam memusnahkan tumor pepejal, semua pesakit yang mempunyai rebakan kanser peringkat akhir atau kegagalan dalam rawatan boleh ada peluang untuk mendapat rawatan krioterapi. Ini akan mengurangkan jumlah tumor dengan cepat sampai tahap maksimum, membebaskan mereka daripada kesakitan dan memanjangkan hayat mereka secara berkesan.

Krioterapi

Langkah 1

Anestesia prabedah

Langkah 2

Pemposisian CT

Langkah 3

Masukkan Jarum Ar-He

Langkah 4

Bekukan kepal ais

Langkah 5

Pemposisian semula dengan tepat

Langkah 6

Keluarkan jarum

Siapakah pesakit yang boleh menjalani krioterapi?

1.Kanser paru-paru atau tumor benigna paru-paru;

2.Hiperplasia prostat benigna, kanser prostat , kanser buah pinggang dan tumor adrenal;

3.Kanser hati dan hemangioma hepatik;

4.Kanser kulit, melanoma malignan dan hemangioma;

5.Tumor perineum, kanser rahim, kanser ovari dan kanser zakar;

6.Fibroma, liposarkoma dan kanser mulut.

Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

Hantar

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm