Menu
Implantasi benih 125I

Berdasarkan statistik, sepanjang 40 tahun iaitu dari tahun 1972 sampai 2014, tiga rawatan tradisional sudah mendominasi dalam bidang rawatan kanser. Tetapi pemanjangan hayat yang sah bagi pesakit kanser hanya menambah tidak melebihi 5%. Ini menunjukkan rawatan kanser perlu konsep baru dan pendekatan baru. Oleh itu, rawatan invasif minimal untuk kanser dihasilkan. Bagi pesakit kanser, peluang rawatan adalah penting kerana banyank rawatan hanya boleh dapat satu peluang sahaja. Sedemikian, banyak pesakit terasa terdesak selepas menjalankan pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau penyakit berulangan dan metastasis, seperti kehidupan mereka sudah tamat. Adakah mereka hanya boleh tunggu akhir hayat mereka. Jawapannya mestilah TIDAK! Pengajian teknologi medikal moden memperkenalkan pilihan bara untuk pesakit kanser——implantasi benih 125I.

Apakah implantasi benih 125I?

Implantasi benih 125I ialah mengimplan zarah radioaktif ke dalam tumor dengan bantuan Sistem pelan rawatan komputer. Zarah yang memancarkan γ-rays akan membunuh tumor secara berterusan dan mengakibatkan kemusnahan bersasarkan sel-sel tumor. Dengan masa berlalu, jumlah radiasi akan mengumpul sebanyak sampai boleh memusnahkan sel tumor yang DNA dua jalur. Implantasi benih 125I ialah terapi invasif minimal jarak dekat yang bukan sahaja membunuh sel tumor tetapi juga menghalang sel normal berhampiran tidak termusnah. Bagi pesakit kanser pada peringkat akhir, ini dapat memanjangkan hayat dan membebaskan mereka daripada kesakitan kanser. Bagi peringkat awal atau pertengahan, ini dapat mempertingkatkan ketelitian rawatan.

Implantasi Benih 125I VS Radioterapi tradisional:

Sekarang banyak sarjana percaya bahawa kemoterapi akan kian berubah daripada terapi pelega kepada rawatan radikal. Kemoterapi dengan system tradisional adalah lemah dalam perencatan terpilih pada sel tumor, malahan terdapat ketoksikan yang tinggi dan kemusnahan kepada system keimunan. Manakala implantasi benih 125I boleh mengimplan zarah radioaktif ke dalam tumor secara tepat dengan sistem stereotaktik dan memancarkan sinaran radiotaktif jarak dekat secara berterusan melalui sumber radioaktif mikro, yang boleh memberi kemusnahan maksimum kepada tisu tumor tetapi sedikit atau tiada kemusnahan kepada tisu normal.

Jumlah zarah diimplankan dan siri rawatan

Jumlah zarah diimplankan bergantung kepada saiz tumor, walaupun sebahagian tumor akan hilang selepas satu implantasi. Jikalau pemeriksaan berulang mendapati kuantiti diimplankan tidak mencukupi, pesakit boleh membuat implantasi sekali lagi sebagai pelengkap. Radioaktif zarah separuh hayat ialah 60.1 hari, sedemikian keberkesanan kesan radiasi ialah sepanjang 180 hari dalam badan manusia selepas satu implantasi.

Bagaimana untuk megesahkan kesan kuratif Implantasi zarah?

Zarah yang memancarkan γ-rays boleh membunuh tumor dan mengakibatkan kemusnahan sel tumor disasarkan. Sedemikian untuk membunuh sel kanser dengan zarah radioaktif ialah proses yang berterusan and perlahan. Umumnya, sel tumor akan nekrosis secara jelas selepas 2-3 bulan selepas mengimplan zarah. Bagi tumor atas permukaan badan, pesakit boleh nampak penyusutannya dengan jelas. Bagi tumor dalam badan, pesakit boleh nampak penyusutan dan nekrosis dengan pengimbasan CT atau pemeriksaan Ultrabunyi-B.

Apa peringatan untuk implantasi benih 125I?

Jarak keberkesanan sinaran zarah ialah 1.7 CM, kerosakan radiasi kepada doctor dan pesakit adalah lebih rendah daripada taraf perlindungan negara, jadi pesakit tidak perlu risau tentang keselamatan radiasi. Pesakit diperingatkan dalam 2 bulan selepas implantasi zarah, cubalah elakkan sentuhan rapat dengan perempuan yang mengandung atau kanak-kanak yang berumur 3 tahun ke bawah. Selepas 2 bulan, sinaran radiasi akan semakin hilang dan pesakit boleh balik ke kehidupan yang normal. Kulit zarah radioaktif dibuat daripada aloi titanium yang tidak diganggu oleh medan magnet. Oleh itu, walaupun selepas zarah radioaktif diimplan ke dalam badan manusia, mereka masih boleh menjalankan pemeriksaan seperti pengimbasan CT, MRI, X-ray, Ultrabunyi dll seperti biasa.

Empat kelebihan implantasi benih 125I

1. Tepat pada sasaran dan kesan yang nyata

Zarah radioaktif diimplankan dalam tumor boleh bertumpu pada membunuh sel tumor secara berkesan dan menyebabkan tumor menyusut atau hilang.

2.Kerosakan yang kurang dan mudah

Zarah diimplankan hanya boleh membunuh sel tumor berada dalam 1cm daripada sumber radiasi, tiada kerosakan ke tisu badan yang akan mempertingkatkan kadar penyembuhan pesakit kanser secara berkesan.

3.Trauma yang kecil dan pemulihan pantas

Umumnya, zarah radioaktif akan diimplan dengan panduan ultrabunyi-B dan pengimbasan CT, atau dalam proses pembedahan, yang akan ada trauma yang kecil dan rasa kesakitan yang ringan.

4.Kaedah berkesan dengan rawatan komprehensif

Implantasi zarah boleh berfungsi dengan rawatan lain seperti pembedahan dan kemoterapi yang akan mempertingkatkan kesan kuratif pembedahan dan memendekkan siri rawatan kemoterapi.

Tiga langkah implantasi benih 125I

1.Implan zarah radioaktif secara tepat

Mula-mula menentukan jumpah zarah diimplankan dan lokasi mengikut saiz dan lokasi tumor, dengan panduan ultrabunyi, guna jarum penembusan untuk mengimplan zarah ke dalam tumor secara tepat.

2.Menyusut tumor dengan radiasi internal

Zarah diimplankan ke dalam tumor akan memancarkan γ-rays, yang akan membunuh sel tumor dan menyebabkan nekrosis di sekitar tisu tumor, tetapi tisu normal tidak akan dirosakkan, Dengan sedemikian mencapai tujuan untuk menyusut tumor.

3.Penghapusan tumor dengan radiasi berterusan

Jejari kesan radioaktif ialah 1.7cm dan dengan radioaktif separuh hayat sepanjang 60.1 days, γ-rays dipancarkan untuk meliputi tumor dan tempat lain. Selepas kesan radiasi berterusanke tumor, tumor akan hilang akhirnya.

Siapakah pesakit yang boleh menggunakan implantasi benih 125I?

1.Tumor utama yang belum dirawati, seperti kanser prostat;

2.Apabila kita memerlukan tisu berfungsi yang penting, atau menjalankan pembedahan akan mengganggu organ penting seperti tumor otak;

3.Kes yang pesakit tidak rela menjalankan pembedahan radikal seperti kanser tiroid, kanser endometrium, kanser servikal dll;

4.Pesakit dengan luka tumor metastatik atau metastasis tumor yang dipencilkan selepas pembedahan, seperti kanser peparu yang mumpanyai banyak metastasis.;

5.Tumor utama yang tidak boleh menjalani pembedahan seperti kanser hati yang besar atau kanser nasofarinks dll;

6.Penyekataan rebakan tumor setempat ataupun regional, mempertingkatkan kesan radikal, iaitu implantasi profilaktik seperti tumor retroperitoneal;

7.Kes seperti rawatan tidak berkesan atau tidak dapat menerus dengan terapi radiasi

Lokasi Pejabat Malaysia
Soalan Lazim (FAQ)
Perkhidmatan Perubatan

Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

Hantar

Telephone hotline

 0060102066616 (KL)
 0060108988919 (PEN)

Cancel

Confirm