Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Terapi Gabungan Multidisiplin – Satu Konsep baharu untuk merawat tumor malignan

Di MCHG, kami membekalkan kemudahan yang maju dan teknologi serta kaedah mendahului peringkat antarabangsa untuk merawat kanser. Kami menghala ke arah membebaskan pesakit daripada kesakitan, mengurangkan kesan sampingan rawatan kanser, mempertingkatkan kualiti kehidupan pesakit dan mendapatkan kesan kuratif yang lebih baik.

Pakar-pakar di MCHG percaya bahawa satu terapi tunggal tidak sesuai untuk kesemua pesakit. Di MCHG, kebanyakan program rawatan, terutamanya kepada pesakit-pesakit berada di peringkat pertengahan atau lanjut, akan menggunakan kaedah integrasi multidisiplin. Anda akan didedahkan kepada satu sistem multidisiplin yang hebat, termasuk radiasi, kemoterapi, intervensi, pembedahan, perubatan Cina dan sebagainya. Semasa diagnosis, rawatan serta tempoh penjaaan anda, pasukan multidisiplin kami akan sentiasa bersedia untuk memberi khidmat kepada anda.

多学科综合治疗

Pilihan rawatan di MCHG

Teknologi utama kami ialah “Rawatan sasaran invasive minimal bergabung dengan perubatan tradisional Cina dan Perubatan Barat”. Berbanding dengan terapi kanser tradisional, technology invasif minimal ini lebih tepat menyasarkan sel-sel kanser, sebab itu ia tidak akan merosakkan fungsi normal dan hanya ada sedikit kesan sampingan. Tambahan pula, kurang sakit ataupun langsung tidak sakit juga merupakan satu ciri pembedahan invasif minimal.

Senarai Teknologi:

Terapi Intervensi
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.

Krioterapi
Krioterapi

juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.

Implantasi benih 125I
Implantasi benih 125Ii

Implantasi benih 125I merupakan satu gantian baru kepada terapi radiasi tradisional. Dengan bantuan daripada Sistem Perancangan Rawatan (TPS) komputer, partikel-partikel radioaktif akan ditanam ke dalam tumor. Partikel-partikel yang melepaskan cahaya γ akan terus memusnahkan tumor dan menyebabkan kemusnahan sel-sel tumor yang disasarkan. Dengan masa berlalu, jumlah radiasi yang dikumpulkan akan menjadi cukup besar untuk memusnahkan dua helai DNA sel-sel tumor.

Terapi Gen Sasaran
Terapi Gen Sasaran

Terapi Sasaran adalah untuk menyelidik dan memilih ubat mengikuit kepada jenis mutasi gene yang berbeza. Ia mengurangkan kesan sampingan ubat ke atas tubuh badan. Terapi gen merupakan sejenis terapi tambahan di mana ia menggantikan gen kanser dengan gen normal. Ia mensasarkan akar tumor. Di MCHG, kami mengguna Terapi Gene Sasaan untuk merawat kanser dari tahap asasnya. Kombinasi TCM & Perubatan Barat

Kombinasi TCM & Perubatan Barat
Kombinasi TCM & Perubatan Barat

Perubatan Cina Tradisional (TCM) merupakan satu sistem rawatan perubatan yang dibangunkan oleh Negeri Cina sejak beribu-ribu tahun. Ia melihat kepada interaksi di antara minda, badan dan persekitaran, dan bertujuan untuk mencegah serta mengubati kesakitan dan penyakit. MCHG menggunakan kombinasi rawatan TCM & terapi sasaran invasif minimal, yang menggabungkan kekuatan kedua-dua perubatan serta kelebihan menggunakan sistem terapeutik yang baharu untuk mencapai kesan yang lebih baik dan menggurangkan kesan sampingan.

Terapi Fotodinamik (PDT)
Terapi Fotodinamik (PDT)

Terapi Fotodinamik (PDT) merupakan sejenis rawatan yang menggunakan ubat, dipanggil sebagai photosensitizer ataupun ejen photosensitizer, dan satu jenis cahayag yang tertentu. Apabila photosensitizer terdedah kepada satu panjang gelombang cahaya yang khusu, mereka menghasilkan satu jenis oksigen yang boleh memusnahkan sel-sel berhampiran. Setiap photosensitizer diaktifkan oleh cahaya dari satu panjang gelombang yang khusus, yang menentukan berapa jauhnya cahaya boleh sampai di dalam tubuh badan. Jadi, doktor boleh menggunakan mereka untuk merawat tempat tubuh badan yang berbeza.

Kemoterapi Hijau
Kemoterapi Hijau

Kemoterapi ialah satu pencapaian di rawatan kanser. MCHG mengubah suai kemoterapi konventional dengan cara, meminimumkan kesan sampingan sementara memaksimumkan keberkesanan, yang dipercayai bahawa akan menjadi satu senjata kimia untuk merawat tumor malignan. Dengan kelebihan mengurangkan banyak kesan sampingan, kemoterapi yang digunakan di hospital tersebut dipertimbangkan sebagai kemoterapi hijau.

Ablasi Frekuensi Radio
Ablasi Frekuensi Radio

Ablasi Frekuensi Radio (RFA) melibatkan penggunaan haba ke laluan saraf tertentu untuk "mematikan" penghantaran signal sakit ke otak . Ia dilakukan dengan secara "pesakit luar" di mana pesakit hanya perlu diberikan anestetik tempatan dan sedikit ubat pelali, mengurangkan kemungkinan berlakunya komplikasi dari pembedahan serta anestetik umum. Ia mencatatkan kadar kejayaan yang tinggi serta kadar komplikasi yang rendah.

Terapi-Pisau-Foton
Terapi-Pisau-Foton

Pisau Foton juga dinamakan sebagai Radioterapi Konformal Tiga Dimensi- Pelbagai Bidang, bukan sesatah, dan terapi konformal. Pisau Foton merupakan satu teknik di mana rasuk radiasi yang digunakan dalam rawatan adalah berbentuk untuk dipadankan dengan tumor.Sebelum ini, rawatan radiasi padan dengan tinggi dan lebar tumor, ini bermaksud bahawa tisu sihat juga didedahkan kepada rasuk radiasi. Sekarang teknologi pengimejan yang canggih telah membolehkan ia untuk melokasi dan merawat tumor dengan tepat.

PET/CT
PET/CT

Tomografi Perlepasan Positron, juga dipanggil sebagai pengimejan PET atau satu imbasan PET, merupakan sejenis pengimejan perubatan nuklear. Imbasan PET mengukur fungsi-fungsi penting dalam tubuh badan, seperti aliran darah, penggunaan oksigen,dan metablisme gula (glukosa) untuk membantu doktor dalam menilai seberapa baiknya organ-organ dan tisu-tisu berfungsi.

Terapi-termal
Terapi-termal

Satu senjata baharu untuk membunuh sel-sel kanser payudara dengan pemanggangan telah digunakan secara luasnya. Ia membunuh sel-sel kanser payudara dalam masa yang sangat singkat dengan ultrasound berfokus intensiti-tinggi. Semasa menjalankan rawatan, pesakit tidak perlu diberikan anestesia atau pembedahan dan tidak mengalami sebarang sakit luka. Terapi termal merupakan satu rawatan yang canggih untuk kanser payudara.

Cerita Pesakit


Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda akan diberikan jawapan yang memuaskan.

Berbual dengan kami


Pejabat-Pejabat Seberang Laut

Pejabat Kuala Lumpur、Pejabat PenangPejabat Kuala Lumpur、Pejabat Penang