Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Kanser rongga mulut adalah kanser yang bersifat ganas. Gejala awal kanser rongga mulut dengan sariawan agak sedikit persamaan, kebanyakan pesakit kanser rongga mulut awal mudah menganggap salah ulser rongga mulut atau penyakit rongga mulut, menyebabkan kesalahan waktu rawatan. Pakar Hospital Kanser Moden Guangzhou mencarangkan, demi kesihatan sendiri, perlu mengetahui tentang gejala kanser rongga mulut.

kanser rongga mulut, gejala kanser rongga mulut

Apakah gejala Kanser rongga mulut?

1. Sakit: biasanya, kanser rongga mulut awal tidak akan merasa sakit atau merasa geseran di bahagian lokal, jikalau muncul ulser rongga mulut dan adanya rasa sakit yang jelas, sejajar dengan perkembangan lanjut dari kanser menceroboh syaraf di sekelilingnya, dan menyebabkan sakit telinga dan sakit kerongkong.

2. Perubahan selaput rongga mulut: jikalau selaput rongga mulut menjadi putih, coklat atau hitam, ini menyatakan sel selaput kulit luar mengakibatkan perubahan. Bahkan selaput rongga mulut menjadi kasar, menjadi tebal dan keras, muncul bintik butih, bintik merah di bahagian selaput rongga mulut, maka kemungkinan kanser sudah berubah.

3. Ulser tidak pulih: Proses ulser tidak lebih dari dua minggu, jikalau merasa terbakar, sakit dan gejala lain masih belum memulih selepas dua minggu, perlu diperhatikan kemungkinan kanser rongga mulut. Pada masa kini

4. Pembesaran kelenjar limpa: Biasanya kanser rongga mulut menyebar ke kelenjar limpa bahagian leher di sekelilingnya, sewaktu sumber penyakit masih sangat kecil, ataupun tidak begitu jelas, tetapi bahagian kelenjar limpa terdapat penyebaran sel kanser. Jadi, kelenjar limpa bahagian leher tiba-tiba menjadi besar, perlu menjalankan pemeriksaan CT lebih lanjut, untuk membantu mengetahui adanya penyebaran sel kanser ke bahagian kelenjar limpa leher.

5. Rongga mulut berdarah: Rongga mulut mengalami pendarahan merupakan salah satu isyarat bahaya kanser rongga mulut, ini karena kanser yang tinggal di rongga mulut apabila disentuh akan berdarah.

6. Halangan fungsi: Kanser mungkin mencerobohkan otot yang untuk membuka dan menutup mulut dan sendi dagu, menyebabkan batasan bersenam membuka dan menutup mulut, juga mengakibatkan kesusahan pembukaan dan penutupan mulut.

7. Perubahan tulang lelangit dan gigi: sebahagian tulang lelangit membesar menyebabkan muka bahagian kiri dan bahagian kanan tidak begitu sejajar. Tiba-tiba muncul keadaan gigi longgar, jatuh, semasa kunyah makanan fungsi gigi tidak berapa baik, orang yang mempunyai gigi palsu akan rasa gigi palsu tidak berapa selesa, rongga mulut dan bahagian tekak rasa kebas dan sakit. Jikalau selepas dirawat pun belum memulih, anda perlu diperhatikan kanser rongga mulut.

8. Pergerakan lidah dan perasaan: pergerakan lidah dibatasi. Menyebabkan kesusahan kunyah, menelan atau bercakap, atau separuh lidah akan tidak ada perasaan dan kebas.

Selain itu, saraf muka tidak normal, rasa kebas, saluran hidung berdarah yang tidak tahu alasannya dan gejala lain, perlu membuat pemeriksaan dengan secepat mungkin.

Pakar Hospital Kanser Moden GuangZhou memperingati anda, gejala tersebut merupakan gejela kanser rongga mulut, tetapi belum seratu peratus memastikan itu merupakan kanser rongga mulut. Oleh sebab, radang rongga mulut juga kan muncul gejala tersebut, lebih baik pergi ke hospital untuk menerima rawatan segera, memastikan diagnosis, mejalankan rawatan yang sesuai.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma