Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Nasofarinks ialah bahagian terselindung badan kita. Gejala-gejala kanser nasofarinks awal biasanya tidak nyata. Mereka sering bermula dengan hidung tersumbat, pendarahan hidung, sakit kepala dan tinnitus, yang mudah untuk diabaikan. Oleh itu, ramai pesakit gagal untuk dapat diagnosis awal tetapi peringkat lanjutan semasa melawat hospital. Ini menambah kesukaran untuk rawatan secara besar.

kanser nasofarinks, tanda kanser nasofarinks, rawatan Kanser nasofarinks

Gejala-gejala biasa kanser nasofarinks

1. Perdarahan hidung: perdarahan hidung adalah salah satu daripada tanda awal kanser nasofarinks. Ia biasanya muncul sebagai perdarahan dalam satu lubang hidung atau terdapat darah dalam leleran hidung. Oleh sebab darah adalah sedikit, ia adalah mudah untuk diabaikan dan tersilap seperti rinitis atau nasosinusitis.

2. Hidung tersumbat: Hidung tersumbat ialah salah satu tanda awal kanser nasofarinks. Ia biasanya bermula dengan kesesakan dalam satu lubang hidung. Kesesakan adalah sederhana semasa tumor masih kecil. Tetapi ia akan menjadi teruk dan kedua-dua lubang hidung tersumbat apabila tumor tumbuh.

3. Tinitus, penurunan pendengaran: Tinitus, pendengaran sayu dan pengurangan pendengaran juga tanda-tanda awal kanser nasofarinks. Ini disebabkan oleh keekskresenan kanser nasofarinks menghalang orifis eustachio berhampiran lesi. Pengurangan pendengaran juga mungkin hasil daripada kecederaan saraf pendengaran, yang disebabkan oleh kemerosotan kanser nasofarinks. Tinnitus dan pengurangan pendengaran sentiasa didiagnos secara media otitis atau penyakit lain dan, oleh itu, rawatan tertangguh.

4. Sakit kepala: kira-kira 70% pesakit kanser nasofarinks mengalami sakit kepala, yang biasanya muncul sebagai migrain. Pada peringkat awal, lokasi sakit kepala tidak tetap. Ia sekali-sekala tetapi boleh menjadi yang gejala pertama atau satu-satunya gejala yang berlaku. Sakit kepala yang disebabkan oleh kanser nasofarinks adalah terutamanya akibat daripada tisu kanser ke menyebar ke pangkalan tengkorak, saraf dan saluran darah.

5. Bengkak pada leher: metastasis kanser nasofarinks ke leher mengakibatkan bengkak dan mereka tumbuh dengan pesat, dengan tekstur pepejal, kurang aktiviti dan tidak ada rasa sakit mampatan.

6. gejala saraf kranial: selain muka rasa kebas , diplopia, penglihatan kabur, ptosis kelopak mata, mata silang, kanser nasofarinks juga boleh menyebabkan kehilangan deria rasa pada tekak, kebas di lelangit lembut, kesukaran untuk menelan, serak dan lidah condong, dan lain-lain

Pakar-pakar dari Modern Cancer Hospital Guangzhou memperingatkan bahawa jika mana-mana gejala di atas berlaku, seseorang itu perlu pergi ke hospital dengan segera untuk pemeriksaan dan diagnosis untuk mengecualikan kanser nasofarinks.Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma