Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Bilangan pesakit kanser paru-paru semakin meningkat setiap tahun, maka mengenal pasti gejala kanser paru-paru adalah sesuai untuk rawatan. Sekarang, kanser paru-paru ialah salah satu tumor malignan yang primer, yang kebanyakannya berasal daripada epitelium bronkial, jadi kanser paru-paru juga boleh dipanggil kanser paru-paru bronkial.


Gejala Peringkat Awal

Biasanya tiada gejala atau tanda amaran pada peringkat awal, dengan itu mudah diabaikan, menyebabkan kelewatan rawatan.

Gejala umum Kanser Paru-paru

1. Batuk: terdapat kira-kira dua pertiga daripada pesakit batuk, ini merupakan gejala yang paling biasa kanser paru-paru peringkat awal. Ia boleh ditunjukkan dengan batuk kering yang ringan, batuk tenat, batuk dengan kekerapan yang tinggi atau batuk pada waktu malam.

2. Hemoptisis (batuk darah): ia juga merupakan gejala awal kanser paru-paru dan ia adalah lebih jelas di kalangan perokok lelaki. Ia tertunjuk dengan batuk kahak yang mengandungi darah atau kahak berdarah terputus-putus, dan mempunyai jangkitan berulangan di suatu tempat kawasan paru-paru.

3. Sakit dada: ia merupakan gejala dalam kira-kira 30 peratus daripada pesakit kanser paru-paru. Jika tumor ini berdekatan dengan membran paru-paru, sakit boleh tumpul atau samar-samar dan batuk semakin hebat apabila bernafas atau batuk. Jika kanser telah menyerang membran paru-paru, sakit yang berterusan akan berlaku.

4. Demam: demam akibat kanser paru-paru ialah sejenis haba kanser yang sebahagian besar disebabkan oleh keradangan tumor menyekat bronkus paru-paru, menyebabkan saliran tidak mencukupi. Demam biasanya di bawah 38 darjah, tidak berkesan dengan rawatan antibiotik dan cenderung untuk menghidapi berulang kali.

5. Kesesakan dada dan sesak nafas: mereka adalah gejala yang paling biasa kanser paru-paru peringkat awal. Mereka biasanya disebabkan oleh penyumbatan aliran udara di bahagian paru-paru, pengumpulan cecair di sekitar paru-paru (pengaliran cairan pleura), atau penyebaran tumor di seluruh paru-paru.

6. Jari belantan: dikenali sebagai jari tukul dram, ia tertunjuk sebab pembesaran sendi pertama jari tangan dan kaki, kelihatan tertimbul dan kuku melengkung, dan kesakitan. Jika anda mendapati diri anda mempunyai tanda-tanda tersebut, anda perlu memberi perhatian untuk mencegah kanser paru-paru.

7. Artritis: ia menunjukkan seperti kesakitan rayauan dan radang pada sendi siku, lutut, buku lali, pergelangan tangan dan jari, ketidakupayaan untuk menggunakan tangan atau berjalan.

Pakar-pakar daripada Modern Cancer Hospital Guangzhou memperingatkan bahawa sebaik menemui gejala-gejala kanser paru-paru disyaki, anda perlu pergi ke hospital untuk pemeriksaan selanjutnya dan rawatan.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma