Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Pada peringkat awal, gejala kanser hati tidak jelas. Kebanyakannya, gejala dapat dikesan pada peringkat lanjutan. Dalam kehidupan seharian, ramai pesakit mengendahkan gejala awal dan mereka diberitahu bahawa mereka ialah pesakit kanser peringkat lanjutan apabila mereka sedar. Apakah itu gejala kanser hati?

Kanser Hati, Gejala Kanser Hati

Tanda-tanda Kanser Hati:

1. Hepatalgia: Sakit tumpul berterusan pada rantau hepatik sebelah kuadran kanan atas ialah gejala penting dan paling kerap untuk karsinoma hepatik primer. Ini disebabkan oleh hati semakin meningkat yang menjadikan kapsul hati tegang atau disebabkan serangan tumor malignan terhadap kapsul hati atau peritoneum. Ia mungkin ialah sakit tumpul berterusan atau sakit angina. Apabila tumor malignan serang diafragma, pesakit akan rasa kesakitan pada bahu kanan atau kanan bahagian belakang. Tumor berkembang ke arah kanan belakang akan menyebabkan kesakitan pada pinggan kanan. Apabila, nodul kanser pecah, tisu dan darah kanser nekrosis mengalir ke dalam abdomen. Maka pesakit mengalami sakit perut yang teruk. Gejala dan tanda peritonitis muncul.

2. Hepatomegali: Ia adalah tanda yang paling kerap kanser hati primer. Hati semakin bengkak, keras dengan permukaan yang tidak rata. Tuberkel atau ketulan yang berbeza menyebabkan eminens setempat, sempadan bertaburan dengan kelembutan.

3. Jaundis: Satu pertiga daripada pesakit mengalaminya. Kebanyakannya berlaku pada kanser hati peringkat lanjutan. Ini disebabkan oleh kerosakan sel-sel hati atau tumor malignan yang menekan duktus hempedu .

4. Demam: Secara umumnya pesakit mengalami demam tahap rendah, kadang-kadang melebihi 39℃. Ia mungkin demam tahap rendah yang berterusan atau hiperpireksia yang tidak teratur. Sebabnya ialah organisma menyerap kuantiti tisu tumor rosak yang banyak. Atau mungkin ialah akibat daripada kolangitis atau jangkitan serentak yang disebabkan oleh tumor maglinan menekan pada duktus hempedu.

5. Saluran alimentari dan gejala umum: Kurang selera makan, pencernaan yangg terganggu, loya, emesia, cirit-birit, kelemahan, maciei, astenia universalis dan kakesia.

6. Gejala metastasis: gejela berkaitan muncul apabila kanser hati yang metastasis ke perut, tulang, kaviti pelvis dan otak. Sebagai contoh, metastasis paru-paru menyebabkan batuk dan batuk berdarah; metastasis pleura menyebabkan sakit dada dan hidrotoraks berdarah; metastasis oseus menyebabkan sakit setempat atau fraktur patologi; metastasis pada tulang belakang atau tekanan pada sarah spina akan menyebabkan sakit setempat dan paraplegia; metastasis otak boleh menyebabkan sakit kepala, muntah dan tanda-tanda persetemptan saraf.

7. Gejala lain: sindrom endokrin atau endokrin metabolik, juga dikenali sebagai sindrom yang berkaitan dengan kanser yang disebabkan oleh metabolisme tidak normal dalam tumor malignan.

(1) Hipoglisemia Spontan: 10% hingga 30 % daripada pesakit mengalaminya. Ini disebabkan oleh sel-sel hati merembeskan insulin atau bahan seperti insulin di luar kelompok pankreas. Ia juga disebabkan oleh tisu karsinoma hepatoselular memakan terlalu banyak glukosa. Pesakit tenat mungkin hepatosit, kejutan ataupin kematian.

(2) Globulisme: 2% hingga 10% pesakit mengalaminya. Ini disebabkan oleh peningkatan hemopoietin dalam pengaliran darah.

(3) Lain-lain: Terdapat juga hiperlipiedmia, hiperkalsemia, sindrom karsinoid, sindrom gonadotropin, porfiria kulit dan disfibrinogenemia. Gejala-gejala ini mungkin berkaitan dengan sintesis paraprotein, rembesan endokrin distopia dan gangguan metabolisme porfirin dalan tisu kanser hati.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma