Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Kanser kolorektal adalah kanser maglinan yang paling biasa dalam saluran gastrousus dan kadar insidennya adalah selepas kanser perut dan kanser esofagus. Kebanyakan pesakit dengan kanser kolotektal adalah berumur 40 tahun ke atas dan persakit yang bawah umur 30 tahun hanya 15%. Selain itu, pesakit lelaki lebih kerap menghidapi penyakit ini. Walaupun kejadian yang tinggi, orang ramai tahu sedikit mengenai gejala kanser kolorektal, jadi pakar kanser daripada Modern Cancer Hospital Guangzhou akan memperkenalkan mereka seperti berikut:

kanser kolorektal, gejala kanser kolorektal, tumor

Gejala utama kanser kolorektal

Lazimnya kanser kolorektal pada peringkat awal akan terutamanya mengalami gejala najis darah yang tiada rasa sakit dan darah itu merah atau segar, yang mana bersamaan dengan gejala hemoroid dalaman peringkat awal.

Selepas ini adalah perubahan dalam pergerakan usus. Sesetengah pesakit mengalami sembelit dan cirit-birit sementara sesetengah pesakit mengalami tenesmus. Pesakit akan membuanga air besar mukopurulen dan berdarah, pada masa bentuk najis menjadi langsing.

Selain daripada ini, stenosis rongga usus berlaku kerana penyusupan kanser di sekitar dinding usus. Jika ini berlaku semasa perhubungan rektum dan sigmoid colon, kanser yang kebanyakannya adalah skirus jenis stenotik, yang boleh menyebabkan halangan usus dan kerengsaan dan sebagainya.

Apabila kanser kolorektal berkembang kepada peringkat akhir, darah dalam najis berubah kepada merah gelap dan najis berdarah mukus atau najis bernanah berdarah.

Selain daripada gejala-gejala yang disebutkan di atas di peringkat akhir, kanser kolorektal juga memasuki kawasan tisu dan organ sekitar seperti pundi kencing dan prostat menyebabkan kekerapan, nafsu kecemasan dan kesukaran membuang air kecil. Pesakit juga boleh mengalami sakit dalam sakral dan pinggang ketika serangan kanser pleksus lumbosakrum.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma