Menu
Gejala Kanser Kolorektal

Kanser kolorektal adalah kanser maglinan yang paling biasa dalam saluran gastrousus dan kadar insidennya adalah selepas kanser perut dan kanser esofagus. Kebanyakan pesakit dengan kanser kolotektal adalah berumur 40 tahun ke atas dan persakit yang bawah umur 30 tahun hanya 15%. Selain itu, pesakit lelaki lebih kerap menghidapi penyakit ini. Walaupun kejadian yang tinggi, orang ramai tahu sedikit mengenai gejala kanser kolorektal, jadi pakar kanser daripada Modern Cancer Hospital Guangzhou akan memperkenalkan mereka seperti berikut:

kanser kolorektal, gejala kanser kolorektal, tumor

Gejala utama kanser kolorektal

Lazimnya kanser kolorektal pada peringkat awal akan terutamanya mengalami gejala najis darah yang tiada rasa sakit dan darah itu merah atau segar, yang mana bersamaan dengan gejala hemoroid dalaman peringkat awal.

Selepas ini adalah perubahan dalam pergerakan usus. Sesetengah pesakit mengalami sembelit dan cirit-birit sementara sesetengah pesakit mengalami tenesmus. Pesakit akan membuanga air besar mukopurulen dan berdarah, pada masa bentuk najis menjadi langsing.

Selain daripada ini, stenosis rongga usus berlaku kerana penyusupan kanser di sekitar dinding usus. Jika ini berlaku semasa perhubungan rektum dan sigmoid colon, kanser yang kebanyakannya adalah skirus jenis stenotik, yang boleh menyebabkan halangan usus dan kerengsaan dan sebagainya.

Apabila kanser kolorektal berkembang kepada peringkat akhir, darah dalam najis berubah kepada merah gelap dan najis berdarah mukus atau najis bernanah berdarah.

Selain daripada gejala-gejala yang disebutkan di atas di peringkat akhir, kanser kolorektal juga memasuki kawasan tisu dan organ sekitar seperti pundi kencing dan prostat menyebabkan kekerapan, nafsu kecemasan dan kesukaran membuang air kecil. Pesakit juga boleh mengalami sakit dalam sakral dan pinggang ketika serangan kanser pleksus lumbosakrum.

 • «Previous
 • »Next
 • Lokasi Pejabat Malaysia
  Soalan Lazim (FAQ)
  Perkhidmatan Perubatan

  Anda akan mendapat panggilan percuma selepas penyerahan anda.

  Hantar

  Telephone hotline

   0060102066616 (KL)
   0060108988919 (PEN)

  Cancel

  Confirm