Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Gejala umum kanser payudara

1. Pesakit kanser payudara pada peringkat awal tidak dapat menyentuh ketulan jelas, tetapi sering diiringi dengan ketidakselesaan setempat. Keadaan ini berlaku sentiasa berlaku khasnya di kalangan wanita selepas menopaus.

2. Peringkat awal pesakit kanser payudara boleh mengesan kelompok bersaiz kacang dalam payudara, yang keras dan boleh digerakkan tanpa kesakitan yang nyata, sementara sebilangan kecil pesakit mungkin merasa kesakitan yang terputus-putus atau sakit yang menusuk.

3. Perubahan bentuk payudara. Kulit bonjol yang tampak boleh dilihat pada rantau kelompok, kulit seakan kulit oren setempat, edema, dan juga penyahwarnaan boleh muncul dalam sesetengah kes.

4.  Puting di tengah-tengah dikaitkan dengan retraksi puting; kulit payudara mengalami lekukan yang ringan, hakisan puting , asimetri puting, penebalan kulit, pengasaran, dan liang-liang diperbesarkan.

5.  Nodus limfa aksilari yang bengkak. Bengkak dalam nodus limfa aksilari ipsilateral adalah paling umum dilihat, manakala bengkak dalam nodus limfa supraklavikular telah terjatuh pada peringkat lanjutan.

Kanser payudara , gejala kanser payudara

Gejala awal kanser payudara

Gejala yang telah disenaraikan ialah majoriti gejala awal kanser payudara. Perkara pertama yang sering ternampak adalah ketulan atau kelompok dalam payudara. Ini adalah salah satu petunjuk utama kanser payudara yang dikesan pada peringkat awal. Ada kemungkinan bahawa ketulan akan terbentuk di kawasan ketiak juga. Gejala yang berkaitan dengan kulit dan puting juga biasa dalam perkembangan kanser payudara tetapi gejala ini mungkin tidak begitu ketara pada peringkat awal. Yang perlu diingatkan bahawa gejala awal kanser payudara ini juga boleh dikesan sebagai akibat masalah kesihatan yang lain, jadi anda tidak haru membuat diagnosis tanggapan berdasarkan gejala-gejala yang berlaku.

Ia adalah idea yang baik untuk semua wanita untuk melakukan pemeriksaan payudara sekurang-kurangnya sekali setahun. Anda boleh mendapat bantuan doktor atau cuba diri sendiri. Pastikan anda tahu apa yang perlu diberi perhatian. Gejala awal kanser payudara mungkin tidak diberi perhatian tetapi semasa pemeriksaan gejala ini agak mudah dikesan. Ketulan akan senang terlihat dan menonjol daripada permukaan kulit. Jika ada apa-apa perubahan dalam tekstur dan rupa kulit payudara atau putting, maka ini juga mudah untuk dilihat. Jika anda memeriksa payudara secara teratur maka ia akan lebih mudah untuk mengenalpasti apabila terdapat apa-apa perubahan padanya.

Pemeriksaan payudara yang kerap boleh membantu untuk mengesan gejala awal kanser payudara dan mencapai keputusan rawatan yang lebih baik .

Gejala Kanser Payudara Wanita

Gejala kanser payudara di kalangan wanita berbeza sedikit. Jika anda seorang wanita, anda boleh menjangka mempunyai ketulan payudara dan perubahan pada kulit dan puting di kawasan payudara anda. Mungkin terdapat gejala lain yang boleh mengalami selain daripada ini. Anda boleh mendapatkan senarai penuh gejala kanser payudara tetapi ini telah meliputi majoriti gejala biasa yang mungkin akan dikesan oleh pesakit wanita dengan kanser jenis ini.

Gejala Kanser Payudara Lelaki

Terdapat beberapa persamaan dalam gejala kanser payudara di antara lelaki dan wanita tetapi terdapat beberapa perbezaan yang lebih cenderung berlaku pada pesakit lelaki . Dalam kebanyakan kes, ia adalah biasa untuk mendapati tompok nyata di kulit bawah kawasan puting. Ini mungkin gejala yang utama berlaku pada lelaki yang berbeza daripada wanita, Ada kemungkinan bahawa gejala kanser payudara dalam lelaki akan termasuk beberapa jenis perubhan kepada kulit dan puting. Dalam kebanyakan kanser payudara, gejala biasanya tertunjuk pada salah satu puting. Jikalau kanser payudara telah merebak dan kemudiannya anda akan mengalami gejala lain seperti sakit tulang, pengurangan berat badan dan kelemahan yang umum.

Gejala kanser payudara sentiasa dikaitkan dengan kulit payudara dan puting. Jikalau kanser merebak, kemudiannya gejala ternampak pada keseluruhan badan juga. Apabila kanser pada peringkat awal, gejala biasanya terhad pada kawasan payudara sahaja.Walau bagaimanapun gejala-gejala ini mungkin tidak dapat dikesan secara pandangan, gejala ini masih agak mudah dikesan jikalau anda memeriksa kawasan. Akhirnya, terdapay beberapa gejala kanser payudara dan ia adalah penting jika anda boleh menjalankan pemeriksaan pada jadual yang tepat dan rawatan yang berkesan. Dengan sedemikiannya, melawat doktor sebaik sahaja sebarang gejala abnormal ditemui.
Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma