Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Pembentukan kanser mulut adalah satu proses penyakit kronis, penyakit kanser sebelum memasuki jenis atau bentuk yang jelas, perlu mengalami beberapa tahun, tambahan pula beberapa puluh tahun proses pembentukan kanser. Pakar dari Modern Kanser Hospital Guangzhou mengingatkan anda: pengecekan teratur terhadap rongga mulut, dapat membantu tahap awal dari kanser rongga mulut, pengubatan awal yang diberikan dapat meningkatkan kesan yang lebih baik.

kanser rongga mulut, diagnosis kanser rongga mulut


1. Pemeriksaan pengimejan

(1) Diagnosa radionuklida pengimejan tulang, informasi metastasis tulang kanser mulut.

(2) X-ray dan pemeriksaan pembahagian CT, dalam gangguan kanser rongga mulut, dapat memeriksa rahang bawah dan rongga hidung dapat mendapatkan informasi yang lebi bernilai

(3) Pemeriksaan CT dapat melihat saiz kanser, skop, dan pembuluh arteri di sekitar leher, dan dapat membantu mengetahui ada tidaknya penyebaran ke kelenjar limpa bahagian leher. Jikalau muncul gejala pembesaran kelenjar limpa, menganjurkan melakukan pemeriksaan CT.

2. Sitologi dan Biopsi

Pemeriksaan sitologi sesuai untuk perubahan patologis prakanser yang tidak ada gejala atau kanser karsinoma sel skuamus awal yang skop perubahan patologosnya belum jelas, juga sesuai terhadap pemerikasaan penapis, dan lanjut membuat diagnosis biopsi terhadap penyakit positif dan belum dipastikan.

Kanser karsinoma sel skuamus biasanya didiagnosis melalui biopsi Karana permukaan mukosa tidak berfungsi dengan baik, dan lokasi dangkal. Harus menghindari kerusakan yang terjadi antara kanser dan bahagian sekelilingnya. Menggunakan bahan dari sistem kanser dan sistem normal.

3. Pemeriksaan Diri:

(1) Pemeriksaan bahagian kepala: pemeriksaan bahagian kepala dan leher diamati simetri, perhatikan perubahan warna kulit.

(2) Pemeriksaan leher: menyentuh bahagian leher sampai ke tulang selangka, perlu di perhatian apabila ada terdapat rasa sakit dan benjolan ketika disentuh. Apabila ada benjolan, perlu di lakukan pemeriksaan CT untuk memastikan saiz dan sifat besar kecil benjolan.

(3) Pemeriksaan bibir: menggunakan mata melihat bahagian luar bibir, kemudian menggunakan ibu jari dan telunjuk memeriksa bahagian dalam bawah bibir, periksa ada luka atau tidak, di bahagian selaput ada tidak benjolan, dengan cara yang sama periksa bahagian dalam atas bibir.

(4) Pemeriksaan gusi: buka bahagian mulut lalu periksa gusi, menyentuh pipi, lihat ada yang tidak normal.

(5) Pemeriksaan lidah: julurkan lidah, tangan memegang kain kasa menarik lidah, lihat permukaan lidah, tarik kiri kanan bahagian lidah, perhatikan kedua bahagian lidah.

(6) Pemeriksaan lelangit mulut: pada lelangit mulut, perlu menggunakan sikat gigi menekan lidah, kepala condong sedikit ke belakang, periksa warna dan bentuk lelangit mulut lembut dan langit keras.

(7) Hospital Moden Guangzhou menasihati: setelah pembentukan kanser rongga mulut, mesti dirawat dengan segera, kalau tidak akan menjadi ancaran besar bagi kesihatan dan nyawa.Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma