Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Diagnosis dan rawatan awal bermanfaat untuk kesan rawatan. Pakar-pakar dari Modern Cancer Hospital Guangzhou mengingatkan bahawa sebaik tanda nasofarinks muncul, orang tersebut perlu mendapat pemeriksaan tepat pada masa daripada institusi kesihatan biasa.

kanser nasofarinks, diagnosis kanser nasofarinks

Kaedah Diagnosis kanser nasofarinks

1. Nasofaringoskopi

Nasofaringoskopi ialah salah satu kaedah diagnosis kanser nasofarinks yang paling penting. Ia mudah dan boleh dipercayai. Endoskop yang dimasukkan ke dalam nasofarinks dan tekak pesakit melalui rongga hidung untuk memeriksa sama ada terdapat lesi yang tidak normal dalam mukosa nasofarinks dan tekak.

2. Pemeriksaan X-ray

Pemeriksaan X-ray adalah paling biasa antara unjuran sisi nasofarinks dan radiografi berdasarkan tengkorak, boleh mendedahkan liputan kanser dan kemusnahan asas tengkorak. Ia amat berguna dalam menentukan peringkat dan pelan rawatan kanser nasofarinks.

3. RNI (pengimejan nuklid radioaktif tulang)

Pengimejan tulang nuklid radioaktif ialah kaedah diagnosis tidak berbahaya dan sensitif. Ia biasanya diiktiraf bahawa diagnosis metastasis tulang, kejadian keputusan positif melalui imbasan tulang adalah 30% lebih tinggi daripada radiografi X-ray. Selain itu, imbasan tulang boleh mengesan luka 3-6 bulan lebih awal daripada X-ray.

4. Pemeriksaan CT

Pemeriksaan CT boleh mendedahkan lokasi tumor di rongga hidung, mengetahui sama ada lumen adalah cacat atau simetri dan sama ada lekuk farinks telah menjadi cetek atau hilang. Selain itu, ia juga boleh menunjukkan penyerangan di luar rongga nasofarinks, sebagai contoh, metastasis ke hidung rongga, farinks oral, ruang parafarinks, fosa infratempora, sarung karotid, fosa pterigopalatin, sinus maksila, sinus etmoid, lesung mata, sinus gegua intrakanium, posterior farinks dan nodus limfa leher.

5. Pemeriksaan ultrabunyi-B

Pemeriksaan ultrabunyi-B digunakan secara meluas dalam diagnosis dan rawatan kanser nasofarinks. Ia adalah ringkas, mudah dan tidak berbahaya. Selain memeriksa kanser nasofarinks metastasis ke nodus limfa pada leher, ia juga digunakan dalam memeriksa hati dan retroperitoneum nodus limfa untuk melihat sama ada terdapat metastasis ke bahagian ini.

6. MRI (pengimejan resonans magnetik)

MRI boleh mendedahkan lapisan tengkorak dengan jelas, sulkus, girus, jirim kelabu, jirim putih, ventrikel otak, bendalir serebrospina duktus dan saluran darah dll. Ia boleh mendedahkan sempadan tumor dengan tepat dan menentukan sama ada terdapat kecederaan di otak belakang selepas radioterapi.

7. Serodiagnosis

Oleh sebab tahap antibodi virus EB pesakit kanser nasofarinks jelasnya berbeza daripada pesakit kanser malignan dan orang yang sihat, serodiagnosis boleh digunakan sebagai kaedah pembantu untuk mendiagnosis kanser nasofarinks.

8. Diagnosis Patologi

Diagnosis patologi adalah asas diagnosis kanser nasofarinks. Cara-cara untuk mendapatkan tisu hidup kanser nasofarinks termasuk:

A. Pengekstrakan dari rongga mulut

B. Pengekstrakan dari nasofarinks

C. aspirasi dengan jarum halus dari nasofarinks


Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma