Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Diagnosis limfoma tidak boleh dihasilkan secara membuta tuli kerana gejala klinikal berbeza-beza apabila lokasi lesi dan kawasan berubah dan diagnosis buta akan meningkatkan kadar diagnosis salah. Di bawah ialah pemeriksaan yang boleh membantu pesakit mendiagnosis limfoma.

Limfoma , diagnosis limfoma

1. Pemeriksaan Pengimejan

1)X-ray adalah untuk memerhati nodus limfa pada hilum paru-paru, mediastinum, karina trakea dan endosperma, sementara ia boleh memerhati sama ada penyusupan berlaku dalam hilum paru-paru. Nodus limfa yang membengkak dengan jelas dalam mediastinum anterosuperior dam hilum paru-paru mungkin tanda kemalignanan, tetapi sebelum ini nodus limfa bengkak daripada batuk kering luar pulmonary, jangkitan fungus atau kanser lain patut dikecualikan. Jika pesakit disyaki menhidapi pembengkakan nodus limfa di pelvis, retroperitoneum dan kawasan paraaorta mungkin mengurangkan hujung limfografi untuk diagnosis.

2)Tomografi berkomputer (CT). Ia boleh mengesan tisu limfa yang tidak boleh dikesan melalui limgadenografi bawah abdomen. Imbasan CT dada boleh membantu untuk diagnosis lesi mediastinal dan limfa nodus berdekatan trakea, hilum paru-paru dan ruang kosong aorta.

3)Pengimejan resonans magnetik (MRI) boleh mendedahkan struktur saluran darah dan boleh ada imbasan pelbagai arah dan pelbagai pesawat dalam badan .

4)Pengimbasan Radioisotop. Imbasan tulang dapat melihat lesi lebih awal daripada X -ray. Imbasan tulang boleh menunjukkan pengambilan peningkatan nuklid dalam lesi. Di samping itu, resapan limfoma histositik biasanya akan bersama penyusupan tulang.

5)Pemeriksaan ultrasbunyi boleh mengesan nodus limfa lebih 2cm diameter. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat mengenal pasti jika nodus limfa meningkat yang disebabkan daripada penyusupan kanser atau hiperplasia reaktif atau keradangan kronik. Selain itu, dengan Ultrabunyi boleh mencari splenohepatomegalia dan nodul jelas dalam hati atau limpa.

Doctor would get some tissues from the tumor found in a lymphoma patient through imaging examinations for biopsy to confirm if the tumor is benign or malignant. Doktor akan mendapatkan beberapa tisu daripada tumor yang terdapat dalam pesakit limfoma melalui pemeriksaan pengimejan untuk biopsi menjalankan pengesahan sama ada tumor benigna atau malignan.

2.Biopsi

1) Biopsi nodus limfa. Limfoma malignan boleh didiagnosis melalui biopsi dan sampel patologi terutamanya daripada nodus limfa.

2) Biopsi sum-sum tulang. Insiden untuk limfoma memasuki kawasan sum-sum tulang boleh mencapai setinggi 40% ~ 90%. Biopsi sum-sum tulang boleh mengesahkan jika limfoma malignan memasuki kawasan sum-sum tulang dan kebiasaanya perlu dilakukan melalui tusukan.

3) Biopsi hati. Dalam kes-kes limfoma bukan Hodgkin, sel limfa yang kecil dan sel-sel melekang kecil lebih cenderung untuk mencerobohi hati.

4) Gambaran darah. sel darah putih penyakit Hodgkin dalam kebanyakan kes adalah dalam julat normal manakala segelintir pesakit mengalami peningkatan sel darah putih yang ringan atau jelas. Selain itu, pesakit limfoma bukan Hodgkin akan mempamerkan peningkatan sel darah putih yang abnormal dan disertai dengan peningkatan bertentangan atau mutlak sel-sel limfa.

Modern Cancer Hospital Guangzhou memperingatkan bahawa apabila bengkak dan keadaan yang tidak normal berlaku dalam badan, pesakit perlu pergi ke hospital tepat pada masa untuk pemeriksaan dan rawatan, yang mana boleh mengawal penyakit.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma