Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Diagnosis kanser paru-paru ialah kunci untuk mengesannya awal. Oleh sebab gejala kanser paru-paru peringkat awal senang dikelirukan dengan banyak penyakit, juga ialah faktor penting menyebabkan pesakit menerima rawatan lewat. Apabila didiagnosis, kebanyakan pesakit dengan kanser paru-paru telah berada di peringkat pertengahan dan juga peringkat lanjutan, yang tidak sesuai untuk rawatan. Itulah sebabnya diagnosis kanser paru-paru adalah sangat penting.

X-ray Dada

X-ray Dada: ini adalah biasa ujian pengimejan paru-paru pertama yang anda mengalami. Kanser paru-paru pusat pada peringkat awal boleh menunjukkan tanda-tanda tidak normal dalam X- ray. Apabila kanser menghalang bronkus menyebabkan obstruktif pneumonia atau atelektasis, atau tumor menyerang tisu paru-paru bersebelahan dan metastasis ke hilus paru-paru, kelenjar limfa mediastinum, kelompok di kawasan hilar paru-paru atau bayangan luas dalam mediastinum dapat dilihat. X-CT boleh menunjukkan bayangan kelompok berkembang kepada rongga bronkus dan dinding saluran adalah tidak normal, penebalan atau rongga dikecilkan, disekat. X-ray bagi kanser paru-paru periferal sering mempamerkan bayang nodular sekitar lobus paru-paru atau bayang kelompok, sering pamerkan lobus kecil atau takik dengan sentus halus dan pendek. Resapan karsinoma sel bronkoalveolar mempamerkan susupan lesi, pinggir yang samar-samar, jumlah nodul kecil yang bergabung menjadi satu bayang besar, yang sama seperti pneumonia.

Pengimbasan CT

Pengimbasan CT: satu imbasan dada mungkin diminta apabila X-ray tidak dapat menunjukkan keabnormalan atau tidak menghasilkan maklumat yang cukup mengenai sejauh atau lokasi suatu tumor. Imbasan CT ialah prosedur X-ray yang menggabungkan berbilang imej dengan bantuan kumputer untuk menghasilkan pandangn keratin rentas badan. Imej akan diambil dengan mesin X-ray bentuk donat besar pada sudut berbeza di seluruh badan. Salah satu kebaikan imbasan CT ialah ianya lebih sensitif daripada X-ray dada yang standarad dalam pengesanan nodul paru-paru, iaitu, ia boleh menunjukkan lebih nodul. Selain itu, ia mengelakkan pertindihan lesi dengan tisu normal, boleh mencari kanser paru-paru di kawasan tersembunyi yang X-ray biasa tidak dapt tunjuk (seperti pada hujung paru-paru, atas diafragma, sekitar tulang belakang, belakang jantung, mediastinum dll.); Pengimbasan peningkatan CT adalah berguna untuk menentukan sama ada terdapat metastasis porta pulmonis ( hilus paru-paru) dan metastasis nodus limfa mediastinum; banyak lagi; imbasan CT abdomen boleh mengenal kanser metastatic dalam hati atau kelenjar adrenal, dan imbasan CT kepala boleh diminta untuk mendedahkan kewujudan dan tahap kanser metastatic dalam otak.

Pengimejan resonans magnetik

Pengimejan resonans magnetik (MRI): ia dengan mudahnya boleh membezakan pembuluh, kelompok, nodus limfa dalam mediastinum dan hilum paru-paru. Selain itu, dengan pengimejan pelbagai segi, ianya boleh menunjukkan tahap tumor dan penglibatan pembuluh darah. Walau bagaimanapun, Pengimbasan CT paling disyorkan untuk lesi pepejal paru-paru.

Imbasan PET

Imbasan PET: Ia berbeza dengan teknik pengimejan yang tradisional. Imbasan PET mengukur aktiviti metabolik dan fungsi tisu. Ia boleh menentukan sama ada tisu tumor berkembang secara aktif dan memnbantu dalam menentukan jenis sel dalam tumor tertentu. Walau bagaimanapun, bagi tumor paru-paru, MRI mungkin akan memberi keputusan positif yang palsu pada tumor yang metabolisme rendah, terutamanya karsinoma sel alveolar dan juga radang paru-paru, batuk kering dll.

Pemeriksaan patologi

Pemeriksaan patologi: diagnosis kanser paru-paru banyak bergantung kepada pemeriksaan tisu, sitologi, dan secara klinikal banyak pemeriksaan tambahan yang digunakan untuk mengumpul spesimen kanser paru-paru. Spesimen sitology terutamanya datang dari kahak, efusi serum rongga, berus biopsy daripada bronkoskopi fiberoptik dan pelbagai jenis specimen dengan aspirasi jarum halus.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma