Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Diagnosis Kanser Kolorektal, Kanser Kolorektal

Bagaimana untuk diagnos kanser kolorektal

The means to clinically detect colon cancer increase as medical technologies improves. Below are the main detections: Cara-cara untuk mengesan kanser kolon secara klinikal semakin baik dengan peningkatan teknologi perubatan. Di bawah adalah cara pengesan utama:

1. X-ray termasuk hidangan barium sepanjang saluran usus gastro dan enema usus. Barium enema adalah lebih sesuai kepada pesakit kanser kolon. Untuk pengesanan tumor kecil

2. Kolonoskopi

Sigmoidoskopi. Hud lurus sigmodoskopi dalam saiz paling panjang ialah 30cm. Ia adalah mudah untuk mengesan tumor sementara ia boleh mengambil sampel untuk biopsy secara visual. Jadi, sigmoidoskopi ialah bagus untuk mengimbas lesi di bawah sigmoid kolon.

Fiberkoloskopi. Ia sepanjang antara 120-180cm dan boleh dibengkok untuk memerhati seluruh kolon. Selain itu, fiberkoloskopi juga digunakan untuk pisau elektrik, pembekuan elektrik dan biopsi untuk mengesan lesi lebih awal. Seorang pesakit boleh menjalankan fiberkoloskop jikalau pemeriksaan yang disebut tidak berkesan untuk diagnosis akhir.

3. Imbasan ultrabunyi, imbasan CT boleh memastikan posisi dan saiz tumor, dan juga keadaan mengenai tisu dan metastasis pada limfa dan hati.

4. Asai antigen karsino-embrionik (CEA). CEA adalah bahan yang paling penting dan meluas digunakan dalam mengimbas kanser rektum. Ia mmembantu dalam penerangan kesan rawatan dan prognosis, ujian CEA serum darah yang tetap boleh dijalankan untuk memerhati kesan pembedahan dan kemoterapi.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma