Menu
Diagnosis Kanser Payudara


Seperti yang dibuktikan oleh kajian Modern Cancer Hospital Guangzhou, kadar kejadian kanser payudara menyumbang sebanyak 10% daripada semua penyakit daripada seluruh badan. Penyakit ini ialah musuh yang mengancam kesihatan wannita. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita tidak mempunyai pengetahuan terhadap kanser payudara. Akibatnya, mereka gagal menjalankan rawatan pada masa yang betul dan terlepas rawatan yang paling baik semasa dimasukkan ke hospital. Jadi, bagaimana diagnosis kanser payudara dilakukan? Apakah kaedah diagnosis kanser payudara?

Kanser payudara, diagnosis kanser payudara

Kaedah Diagnostik Kanser Payudara

1.Pemeriksaan pengimejan ultrabunyi: ini boleh mendedahkan bentuk dan sempadan tisu payudara lalu tunjuk sama ada terdapat kelompok dalam payudara. Jikalau ada, saiz, bentuk dan tekstur (sistik atau pejal), dll. Ini memberi dasar yang lebih boleh dipercayai untuk membezakan kanser benigna atau kanser malignan. Pemeriksaan pengimejan ultrabunyi mempunyai ketepatan sebanyak 80% ~ 85% terhadap diagnosis kanser payudara pesakit umur 30 tahun. Bunyi dipantul dengan kuat yang disebabkan oleh persekitaran tisu yang menyusup, struktur payudara normal yang telah rosak, penebalan atau lekukan kulit payudara setempat atas kelompok, imej kesemua ini boleh didapati sebagai rujukan yang penting bagi diagnosis kanser payudara. Ultrabunyi ialah tidak berbahaya dan boleh digunakan berulangan.

2. Pemeriksaan pengimejan terma: Ini adalah satu kaedah untuk mendedahkan taburan suhu permukaan badan dengan imej. Oleh sebab sel kanser berkembang biak dengan cepat dan pembuluh menambah, suhu permukaan kanser meningkat lebih tinggi daripada tisu normal persekitaran. Dengan perbezaan seperti ini, diagnosis boleh dilakukan, Walau bagaimanapun, kaedah diagnosis ini kurang standard pengimejan yang tepat dan bahagian suhu abnormal mungkin tiada hubungan dengan tumor. Oleh itu, diagnostik mengikut kadar kaedah ini adalah rendah. Ini sebabnya kaedah ini makin jarang digunakan dalam tahun kebelakangan ini.

3. Imbasan CT: Ini boleh digunakan untuk menentukan lokasi bayang-bayang lesi payudara sebelum biopsi dan pementasan kanser payudara sebelum rawatan, dan juga memeriksa ketulan dalam kawasan retromamari, ketiak dan nodus limfa payudara. Lalu digunakan untuk membina pelan rawatan dengan baik.

4.Pemeriksaan penanda kanser: semasa proses pembarahan, suatu bahan yang dihasilkan dan dirembeskan oleh sel-sel kanser. Ia secara langsung mengeluarkan komponen tisu sel dan wujud dalam sel-sel kanser atau badan cecair parasitifer dalam bentuk antigen, enzim, hormon atau metabolit . Ini jenis bahan dipanggil kanser penanda, yang mana kaedah pemeriksaan termasuk antigen karsinoembrionik (CEA), protein besi, antibodi monoklonal, dan sebagainya.

5. Biopsi: hanya selepas diagnosis disahkan boleh menjalankan rawatan untuk kanser payudara. Walaupun terdapat banyak kaedah pemeriksaan untuk kanser payudara pada masa kini, hasil daripada biopsi hanya asas yang boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis.

a. Biopsi jarum: ia adalah mudah, cepat, selamat dan boleh menggantikan beberapa bahagian tisu beku, dengan 80% ~ 90% keputusan membuktikan negatif. Jarum biopsi juga boleh digunakan dalam kajian umum pencegahan kanser. Jika diagnosis klinikal membuktikan malignan tetapi diagnosis sitologi membuktikan benigna atau kanser yang disyaki, biopsi pembedahan akan diminta untuk mengesahkan diagnosis.

b. Biopsi torehan: Oleh sebab ia boleh merangsang perebakkan kanser, ia biasanya tidak digalakkan, tetapi hanya digunakan untuk menentukan jenis-jenis patologi kanser lanjutan.

c.Biopsi Eksisi: apabila kanser malignan disyaki, biopsi eksisi dilakukan dengan mengeluarkan tumor dan tisu selanjut yang berdekatan untuk diagnosis selanjutnya. Ia biasanya meminta untuk sepenuhnya eksais daripada sekurang-kurangnya 1cm ke margin tumor.

Bagaimana untuk mendiagnosis kanser payudara diri sendiri?

1. Pemeriksaan diri semasa mandi

Apabila mandi, pada mulanya sapukan sabun pada buah dada anda untuk menjadikannya gelongsor semasa memeriksa. Letakkan satu tangan di belakang kepala anda, dengan jari-jari tangan yang lain buka dan tutup, secara berhati-bati memeriksa setiap bahagian payudara dengan pulpa jari anda secara lingkaran untuk lihat sama ada terdapat kelompok dalam payudara anda. Gantikan tangan anda untuk memeriksa kedua-dua belah buah dada.

2. Pemeriksaan depan cermin

Diri di hadapan cermin dengan tangan anda di samping untuk melihat sama ada tampilan payudara anda adalah normal dan sama ada terdapat lekukan puting anda dan mengecut atau bonggol kulit payudara. Tekan secara ringan pada puting untuk memerhati sama ada ia keluar dan periksa ketiak anda untuk mengetahui sama ada terdapat nodus limfa bengkak. Akhirnya, pegang tangan anda tinggi atas kepala anda dan memeriksa sekali lagi

Semasa mendiagnosis kanser payudara, bezakan kanser payudara daripada penyakit di bawah

1. Fibroadenoma payudara: ia biasanya dilihat di kalangan wanita muda. Tumor adalah bulat atau bujur, dengan sempadan yang jelas, aktif tetapi merebak perlahan. Bagi wanita di atas 40, anda perlu mengecualikan kanser payudara malignan sebelum tergesa-gesa mendiagnosis seperti fibroadenoma payudara.

2. Hiperplasia sistik payudara: ia adalah yang paling kerap dijumpa di kalangan wanita muda juga, dengan ciri-ciri payudara berkala bengkak sakit dan ketulan payudara mengikut kitaran haid.

3. Mastitis sel plasma: Ini ialah keradangan aseptik tisu payudara, 60% daripada yang terdapat keradangan akut di klinik. Ketulan besar akan menunjukkan kulit seperti kulit oren di permukaan payudara. 40 % daripada pesakit yang mempunyai keradangan kronik pada peringkat awal, muncul dengan ketulan sekitar puting, sempadan tidak jelas, melekat kulit dan puting lekukan dapat dilihat.

4. Nodul payudara: Ini ialah keradangan kronik tisu payudara yang disebabkan oleh basilus tuberkel dan biasanya berlaku di kalangan wanita muda. Penyakit ini mempunyai perjalanan panjang dan bertumbuh dengan perlahan-lahan. Secara setempat, ia terjadi dengan kelompok payudara dalaman yang pejal dan keras, dan sebahagian terasa sistik. Kadang-kadang ia tiada sempadan yang jelas, dengan aktiviti terhad dan kesakitan mungkin bukan berkala.

Oleh kerana tekanan kerja yang menjejaskan tahap rembesan dalaman, semua jenis penyakit payudara muncul dan semakin dekat dengan orang. Di sini, pakar-pakar daripada Modern Cancer Hospital Guangzhou mencadangkan bahawa rakan-rakan wanita perlu pergi ke hospital dengan kerap untuk pemeriksaan fizikal rutin setiap tahun.

 • «Previous
 • »Next
 • Lokasi Pejabat Malaysia
  Soalan Lazim (FAQ)
  Perkhidmatan Perubatan

  You will get a free call after your submission.

  Submit Form

  Telephone hotline

   0060102066616 (KL)
   0060108988919 (PEN)

  Cancel

  Confirm