Mengapa Pilih MCHG
Jenis Kanser
Terapi-terapi kanser
Cerita Pesakit
Pusat Perkhidmatan
Hubungi Kami

Kanser hati ialah kanser malignan mengancam kesihatan orang yang tenat dan selama ini mempunyai kadar kematian yang tinggi. Kegagalan untuk merawat kanser hati pada peringkat awal mungkin boleh membawa maut. Terdapat banyak cara rawatan kanser hati dengan kesan yang berbeza, Oleh itu, pilihan rawatan adalah sangat penting.

Kanser hati , rawatan kanser hati

Rawatan umum untuk kanser hati

Bagi kebanyakan pesakit kanser hati, rawatan yang paling biasa ialah terapi intervensi dan pembedahan. Secara umumnya, kebanyakan pesakit kanser hati mungkin mempunyai gejala penyebaran dan pemindahan kanser. Selain itu, gejala umumnya adalah lebih tenat dan resam fizikal adalah lebih lemah. Hanya 13% daripada pesakit kanser hati mempunyai peluang untuk menjalani pembedahan. Selepas itu kualiti hidup mereka adalah agak kurang. Oleh itu, pembedahan tidak digalakkan untuk rawatan kanser hati lanjutan.

Rawatan paling baik untuk Kanser Hati Lanjutan

Nowadays, interventional therapy is widely used in liver cancer treatment. It is a method to diagnose and treat cancer by inserting a specially-made puncture needle or duct into the tumor area of the liver under the guidance of MRI, CT and B-ultrasound. It mainly includes liver artery chemotherapy embolism, which has good effect and is the best treatment method for advanced liver cancer. Pada masa kini, terapi intervensi digunakan secara meluas dalam rawatan kanser hati. Ia adalah satu kaedah untuk diagnosis dan rawat kanser dengan memasukkan jarum tusukan atau saluran yang khas ke dalam kawasan tumor hati dengan bimbingan MRI, CT dan Ultrabunyi-B. Ini terutamanya termasuk embolisme kemoterapi arteri hati, yang mempunyai kesan yang baik dan adalah kaedah rawatan yang terbaik untuk kanser hati lanjutan.

Rawatan Lain

Selain terapi intervensi dan pembedahan, gabungan perubatan tradisional Cina dan perubatan Barat juga ialah rawatan alternatif untuk kanser hati. Bagi pesakit kanser hati lanjutan, rawatan tunggal terapi radiasi atau kemoterapi tidak boleh mendapat kesan rawatan yang ideal. Apatah lagi, rawatan tersebut boleh membawa kepada pesakit kesan sampingan dan kesakitan yang kuat. . Walau bagaimanapun, perubatan Cina bukan sahaja boleh mengurangkan ketidakselesaan pesakit, tetapi juga mengurangkan kesan sampingan kemoterapi. Secara klinikal, rawatan untuk kanser hati lanjutan biasanya terdiri daripada perubatan Cina, yang digunakan sebagai rawatan utama, dan rawatan Barat seperti radiasi dan kemoterapi, yang digunakan sebagai rawatan tambahan. Bersama-sama mereka secara berkesannya meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Kesimpulannya, terdapat banyak kaedah rawatan untuk kanser hati dan ia adalah sangat penting untuk memilih kaedah rawatan yang sesuai. Pakar-pakar daripada Modern Cancer Hospital Guangzhou memperingatkan bahawa apa jua pilihan dibuat, terapi intervensi atau pembedahan, untuk mendapatkan kesan rawatan yang lebih baik, pesakit kanser hati perlu pergi ke hospital untuk rawatan.

Menyuarakan pertanyaan anda kepada profesional perubatan dalam talian dan anda

Perundingan Percuma
Terapi Intervensi

Terapi Intervensi merupakan satu gantian baru kepada kemoterapi tradisional, di mana seorang doktor memasukkan instrumen seperti jarum atau kateter (tiub yang panjang, kurus) ke dalam tubuh badan melalui insisi yang kecil (1-2mm) di kulit. Instrumen itu kemudiannya dipandu oleh satu teknik pengimejan berpanggil floroscopi ke tumor kanser. Dengan kaedah ini, doktor boleh terus menyampaikan ubat cancer ke dalam tumor.Ketahui Lebih Lanjut

Krioterapi

Krioterapi, juga dikenalkan sebagai “Krioterapi Pisau Argon- Helium”, merupakan satu gantian baru kepada pembedahan fizikal. Secara praktikalnya, ia merupakan rawatan kanser “melampau sejuk + melampau panas”. Umumnya, sekurang-kurangnya 10-15 minit diperlukan untuk mencapai kesan analgesik yang melampau (melegakan kesakitan) sementara menurunkan suhu tempat yang cedera, dengan demikian mengurangkan kadar metabolik dan bengkak yang berkait dengan cedera tisu.Ketahui Lebih Lanjut


Cari Doktor

Pasukan perubatan kami termasuk pakar bedah, pakar onkologi radiologi, pakar onkologi perubatan, jururawat, pakar pemakanan, bersama dengan jurubahasa dan pakar kesihatan yang berkaitan; kami berdedikasi untuk memberi anda perkhidmatan yang mudah dan berkualiti tinggi.

Perundingan Percuma